Pääkirjoitukset

Kokonaiskoulupäivä helpottaisi työssäkäyntiä

Peruskoulut avautuvat kevätlukukauden kahdeksi viimeiseksi viikoksi. Kevätjuhlia ei kuitenkaan järjestetä. Arkistokuva

Kuten aina ennen vaaleja, puolueet esittävät kilvan omia mallejaan lastenhoidosta, sen kustannuksista ja hoitamisen jakautumisesta vanhempien kesken.

SDP nostaa kuntavaaliteemoihinsa myös niin kutsun kokonaiskoulupäivän. Mallissa lasten harrastukset lomitettaisiin koulupäivään.

Lapset harrastaisivat ennen oppitunteja ja niiden jälkeen koululla.

Harrastusmahdollisuuksien toteuttamiseen tarvittaisiin yhteistyötä yhdistysten ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Myös läksyt tehtäisiin koulussa.

SDP perustelee kokonaiskoulupäivää sillä, että perheet saavat näin enemmän yhteistä aikaa iltaisin.

Kokonaiskoulupäivän myötä alakoululaiset eivät olisi niin pitkään yksin kotona kuin nyt, kun alakoululaisten koulupäivät ovat lyhyitä ja kokopäivätyötä tekevien vanhempien työpäivät pitkiä.

Malli on aikuislähtöinen. Kokonaiskoulupäivä on aikuisille helppo, sillä sen logiikan mukaan lasta ei tarvitse viedä harrastuksiin eikä huolehtia heidän läksyistään ja välipaloistaan.

Lapsille kokonaiskoulupäivät ovat pitkiä ja raskaita, sillä rauhoittumiseen omassa kodissa ei olisi mahdollisuutta ennen iltaa. Lapset joutuvat myös epätasa-arvoiseen asemaan, sillä koululla ei voida järjestää kaikkia harrastuksia. Kokonaiskoulupäivän jälkeenkin osaa lapsista kuljetettaisiin heitä kiinnostaviin harrastuksiin. Kokonaiskoulupäivä tekisi myös koulukiusattujen lasten arjesta entistäkin raskaampaa.

On heppoista perustella kokonaiskoulupäivää iltojen rauhoittamisella perheiden yhteiselle ajalle. Myös harrastuksiin kuljettaminen, yhdessä harrastaminen ja läksyjen teko on lasten ja vanhempien yhteistä aikaa. Kaverin kanssa kotona leikkiminen voi olla paljon luovempaa kuin jatkuvasti ohjatussa toiminnassa oleminen kokonaiskoulupäivän ajan.

Vanhempien tulee kantaa vastuunsa vanhempina. Kokonaiskoulupäivä ei tue vanhemmuutta, vaan mahdollistaa vanhempien yhä pitenevät työpäivät.

On paljon lapsilähtöisempiäkin tapoja helpottaa lapsiperheiden arkea. Työn ja perheen yhteensovittamista voidaan tukea etätyöllä, osa-aikatyöllä ja nostamalla Kelan maksama, osittaisen hoitovapaan korvaus realistiselle tasolle.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic