Pääkirjoitukset

Kokoomuksella tutut reseptit työllisyyteen

Oppositiopuolue halusi avata työkalupakkinsa jo nyt, jotta hallitus voisi hyödyntää ehdotuksia omassa työssään. Eri asia on, tarttuuko hallitus yhteenkään ehdotukseen.
Petteri Orpon mukaan kokoomus on valmis tukemaan jokaista pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen esittämää, todennetusti vaikuttavaa työllisyyskeinoa. Kuva: Compic/Pekka Sipola
Petteri Orpon mukaan kokoomus on valmis tukemaan jokaista pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen esittämää, todennetusti vaikuttavaa työllisyyskeinoa. Kuva: Compic/Pekka Sipola

Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste, joka puolestaan vaatii 60 000 uutta työllistä. Oppositiopuolue kokoomus uskoo Suomen työllisyysasteen nousevan muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisella, työttömyysputkesta luopumalla sekä perhevapaauudistuksella. Puolue esitteli työllisyysreseptejään keskiviikkona.

Kokoomuksen mallissa ansiosidonnaista työttömyysturvaa muutettaisiin niin, että turva olisi työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskisi joko tasaisesti tai portaittain. Työttömyysturvaan liittyisi yhä myös tiukat velvoitteet työnhakuun tai muuhun aktiivisuuteen. Hallituksen ja työttömien kiroaman aktiivimallin perusperiaatteet voitaisiin siis sisällyttää myös porrastusmalliin.

Työttömyysputkesta luopuminen nostaisi kokoomuslaisessa katsannossa ikääntyneiden työllisyyttä merkittävästi. Putki tarkoittaa, että ansiosidonnaisen enimmäisajan lisäksi työttömällä on nyt mahdollisuus saada työttömyysturvan lisäpäiviä eläkeikään saakka.

Ajatus työttömyysputken taustalla on ollut hyvä. Sillä on haluttu tukea ikääntyneitä työttömiä, mutta nykyään malli toimii helposti alkuperäistä tavoitettaan vastaan. Työttömyysputken vaikutuksia tarkastelleet tutkimukset ovat osoittaneet selkeästi, että työttömyysputki nostaa ikääntyneiden työttömyyttä ja laskee työllisyyttä. Loppuihin 30 000 uuteen työlliseen kokoomus pyrkisi muun muassa työn verotusta keventämällä, palkkatukea kehittämällä ja paikallista sopimista edistämällä.

Varmaa on, ettei vasemmistovetoinen hallitus purematta niele toiseksi suurimman oppositiopuolueen työllisyyskeinoja. Luvassa lienee resepti, joka sisältää aivan muuta kuin esimerkiksi paikallisen sopimisen edistämistä.

On tietysti kaunista, kun oppositiopuolue avaa työkalupakkinsa jo nyt, ennen hallituksen budjettiriihtä, jotta hallitus voisi hyödyntää ehdotuksia omassa työssään. Vähän väkisinkin vaikutelmaksi kuitenkin jää, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luulee yhä istuvansa ministeriössä hoitamassa valtiontaloutta. Nykyinen hallitus puolestaan tekee pesäeroa edeltäjänsä oppeihin.

Mainos