Pääkirjoitukset

Kokoomuksen johtoa tuuletetaan kesäkuussa

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb avasi maanantaina Espoossa kampanjansa, joka tähtää uudelleenvalintaan kesäkuussa Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Sisäministeri Petteri Orpo harkitsee lähtöä samaiseen puheenjohtajakilpailuun. Viime puoluekokouksessa hän oli karvaan tappion kokeneen, mutta nyttemmin taas suosioon nousseen Jan Vapaavuoren tukimies.

Sen jälkeen Orpo oli Stubbin valinta hallitukseen. Yhteistyö on ollut ilmeisen sujuvaa.

Kaksikon reilu kisa olisi loistava tilaisuus uuteen profiloitumiseen – ei vähiten Alexander Stubbille.

Orpo on vakuuttanut pitkään lojaaliuttaan istuvalle puheenjohtajalla. Se on ollut luontevaa ja uskottavaakin. Samalla hänen on ollut poliitikkona pakko kuunnella vetoomuksia ehdokkuutensa puolesta.

Tilaisuus on houkutteleva.

Onnistuminen erittäin vaikeassa sisäministerin tehtävässä on antanut kannuksia. Rauhallinen tyyli ja ketään ärsyttämätön persoona ovat tehneet Petteri Orposta hallituksen suosituimman ministerin.

Stubb saa Lappeenrannassa joka tapauksessa tuuletusta ovista ja ikkunoista. Jos hän joutuu toden teolla taistelemaan paikastaan, hän saa arvokkaan näytön paikan. Harjoitteluaika meni ohi jo ajat sitten.

Alexander Stubb on johtanut puoluettaan pian kaksi vuotta. Se olisi normaalioloissa lyhyt aika. Ajat ovat olleet kuitenkin kaikkea muuta kuin normaalit.

Stubb joutui välittömästi pääministeriksi. Eväät olivat tehtävään kevyet, ja pätkähallituksen kausi ennen viime eduskuntavaaleja oli katastrofaalisen epäonnistunut.

Puheenjohtajakausi on ollut erittäin raskas. Entisen julkisuuden suosikkipojan nimestä on tullut kirosanan kaltainen.

Poliittisen muistin lyhyys voi pelastaa Stubbin. Kovin moni ei muistele pohjanoteerausta: hallituksen hallintarekisteriesitystä, josta valtiovarainministeri puhui ”omasta päästään” puuta heinää eduskunnassa.

Kokoomusväki voi ajatella niinkin, ettei toiseen niin raskaaseen munaukseen voi antaa mahdollisuuksia.

Kokoomuksen puoluekokousväki ratkaisee puoleensa puheenjohtajan, ei yleinen mielipide, median paine tai edes arvailut tasavallan presidentin Sauli Niinistön asiaa koskevista mielipiteistä (Iltalehti 2.5.).

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic