Pääkirjoitukset

Kokoomuksen pieni ja nopea siirto

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren siirtymistä elinkeinoministeriksi ehti edeltää keskustelu, jossa arveltiin kokoomuksen kierrättävän salkkuja.

Näin ei käynyt. Jyri Häkämies siirtyi EK:n toimitusjohtajaksi, paikalle, josta Mikko Pukkinen sai tylysti potkut. Vapaavuori palaa ministeriksi jatkamaan Häkämiehen työtä.

Siinä kaikki kokoomukselta tällä kertaa.

Ratkaisu ei tarkoita, sitä, etteikö kierrätys voisi olla puolueen suunnitelmissa. Tahtipuikkoa asiassa heiluttaa Jyrki Katainen pääministerin ja erittäin tukevasti vallassa olevan puoluejohtajan täydellä painoarvolla.

Salkkujen kierrätyksestä on keskusteltu SDP:ssä. Hallituskumppani kokoomuksen maltillinen – pelkkä pakon sanelema – ratkaisu ei lisää demareiden kierrätyspaineita.

Kuntaministeri Henna Virkkuselle oltiin pohdinnoissa hakemassa toista salkkua. Tässä kuviossa kuntaministeriksi olisi noussut Jan Vapaavuori.

Oliko tällainen suunnitelma edes kokoomuksessa viritteillä, sitä sopii epäillä. Voi olla, että puoluejohto kokosi suurta pakettia, mutta totesi, ettei sellainen ole ilman kolhuja synnytettävissä.

Virkkunen on johtanut kuntaministerinä kuntaremonttia tyylikkäästi, määrätietoisesti ja ennen kaikkea vaikeassa painissa ihailtavasti hermonsa halliten.

Kuntauudistus henkilöityy syystäkin Virkkuseen, siksi on täysin perusteltua, että hän johtaa hanketta hamaan loppuun asti – kävi miten kävi.

Kuntaministerin salkun nappaaminen pois Virkkuselta olisi ollut hyvin helposti tulkittavissa hallituksen epäluottamuslauseeksi, vaikkei se sellaiseksi olisi tarkoitettu.

Se olisi ollut syöttö suoraan oppositiossa kuntauudistusta herkeämättä arvostelevan keskustan räpylään.

Ratkaisun jälkeen hallituksen kuntauudistuksen linja olisi ollut entistä enemmän hämärän peitossa.

Vapaavuori kuntaministerinä olisi tuonut peliin mielenkiintoista väriä – varsinkin pääkaupunkiseudulla. Helsinkiläinen kansanedustaja on suur-Helsingin innokas puolestapuhuja.

Vapaavuoren valinta kuntaministeriksi olisi siirtänyt kuntaremontin painopisteen Helsinkiin – Virkkusen tähtäimessä ovat ennen muuta pienet kunnat, mikä ärsyttää tietysti keskustaa.

Vapaavuoren menestystä kuntaministerinä olisi mitannut yksi asia ylitse muiden: syntyykö Suomeen paljon puhuttu metropolialue, Helsingin seudun usean kunnan uusi suurkaupunki Tukholman malliin.

Kokoomuksen johto keräsi päätöksellään kiitosta omiltaan Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista. Vapaavuoren valinta kuntaremontin uudeksi veturiksi olisi saattanut kiihdyttää tunteet jopa kapinaksi.

Hallitukselle Häkämiehen lähtö oli hänen kokemuksensa takia pienoinen menetys. Poliittinen konkari on kuitenkin Vapaavuorikin. Hän on edeltäjäänsä piirun verran särmikkäämpi ja puolueensa etua vaaliva poliitikko.

Päivän lehti

6.4.2020