Pääkirjoitukset

Kokoomus maltti edellä kohti eduskuntavaaleja

Orpo on suosittu ja yli puoluerajojen luotettu poliitikko, jolla on jopa poikkeuksellisen kiistaton asema puolueessaan. Se on yksi hänen vahvuuksistaan.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nostatti henkeä sunnuntaina puolueensa vaalikevään avausristeilyllä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julisti viikonloppuna puolueensa vaalilupauksia. Jo aikaisemmin hänen nimissään on julkistettu vaalislogan: ”Luotamme Suomeen”.

Orpon lupaukset ovat erittäin maltillisia, voisi jopa olettaa, että niiden kärki, taistelu ilmastonmuutosta vastaan, oli päätetty jo ennen viimeaikaista maahanmuuttokeskustelua.

Ilmastonmuutos oli vielä syksyllä kaikkien huulilla, kun tuli selväksi, että sen vastaiset toimet ovat pian myöhässä.

Suomalaisten ilmastotietoisuus on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin aikaisemmin. Ei kuitenkaan ole takeita, että se vaikuttaisi aidosti äänestyspäätöksiin. Orpo ja kokoomus eivät asiaa ilmeisestikään epäile, vaan – luottavat suomalaisiin.

Some-Suomessa keskusteluun tuntuu mahtuvan vain yksi asia kerrallaan. Viime viikkoina se on ollut maahanmuuttajien törkeät alaikäisiin kohdistamat seksuaalirikokset.

Kokoomuksen vaaliavauksessa ei lähdetty kannattamaan, saati vaatimaan esillä olleita rajuja tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

Maltti on kokoomuslaista valttia. Se antaa aseita perussuomalaisille, mutta on samalla terve irtiotto kaikkinaisesta kansankiihotuksesta.

Kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen on hoitanut toimialansa asioita Orpon tyylillä, kärjekkyyttä vältellen.

Kokoomus toimii sloganinsa mukaisesti ja silläkin uhalla, että siitä voi saada passiivisuusleiman.

Orpo on yli puoluerajojen suosittu poliitikko, jolla on jopa poikkeuksellisen kiistaton asema puolueessaan. Se on yksi hänen vahvuuksistaan.

Orpo ei ole ollut valtiovarainministerinä hallitukseen kohdistuneen kritiikin polttopisteessä. Hänen kilpailijoistaan nykyisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) asema on myös omiensa joukossa vahva, mutta muuten ei hyvältä näytä.

Sipilä voi julistaa tyytyväisyyttään hallituksen tuloksiin, mutta se tuskin saavuttaa vastakaikua.

SDP:n ongelma on erittäin ikävä, se on puheenjohtaja Antti Rinteen vakava sairastuminen. Epäselvyys vaaliveturista tuli puolueelle pahimpaan aikaan.

Päivän lehti

14.7.2020