Pääkirjoitukset

Kokoomus on vajonnut keskikastiin

Tuorein puolueiden kannatusmittaus on karua kertomaa kokoomuslaisittain: keskusta ei ole vain kokoomuksen edellä, vaan jo kaukana karkuteillä.

Voiko keskusta enää edes romahtaa ennen huhtikuun eduskuntavaaleja niin paljon, ettei puolueesta tule väkisin maan suurin puolue?

Kokoomus on vaipunut keskikastiin yhdessä SDP:n ja Perussuomalaisten kanssa.

Muutos keskustan kannatuksessa on raju verrattuna viime vaaleihin. Vuonna 2011 keskusta ylsi vaivaiseen 15,8 prosentin ääniosuuteen. Edellisissä, vuoden 2007 vaaleissa kannatus oli jopa 23,2 ja puolue selvästi suurin. Nyt puolueen kannatus Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä on 24,5, kun Ylen runsas kuukausi sitten mittauttama luku oli jopa 25,5.

Kokoomuksen kesällä valittu puheenjohtaja Alexander Stubb on uusittuine esikuntineen pahasti epäonnistunut, ainakin mittausten valossa. Vielä elokuussa kannatuksessa näkyi uuden puheenjohtajan uutuuden viehätys, mutta vain hetkisen. Nyt on tultu rytinällä alas.

Yli 22 prosentin kannatuksesta on pudottu 17,4 prosenttiin. Kaiken lisäksi rotkon pohja on tuskin vielä edes saavutettu.

Kokoomus maksaa hintaa Alexander Stubbin ja Jyrki Kataisen hallitusten politiikasta.

Päättämättömyys on paistanut läpi, eikä tekemättömiä töitä saa tehdyiksi selittämällä ja toistamalla ongelmien vakavuutta. Poliittista keskustelua ovat hallinneet aivan liikaa toissijaiset kysymykset eli puuhastelu pikkuasioilla.

Kokoomusväki hurrasi Alexander Stubbin kesäkuussa puheenjohtajakseen. Sen jälkeen hänen kasvonsa ovat kuluneet hämmästyttävän nopeasti.

Yksin pääministerin henkilö tai huonojen aikojen lisäksi mikään muu yksittäinen asia ei ole kokoomuksen kannatusromahduksen takana.

Monen asian summana myös keskusta ajautui Mari Kiviniemen johdolla kannatuskriisiin ja tappioon viime eduskuntavaaleissa. Vaalirahakohu muistetaan, mutta Kiviniemi ei onnistunut myöskään henkilönä.

Uuden avoimuuden ajan piti alkaa Alexander Stubbin johdolla suomalaisessa politiikassa, mutta kaikki eivät olekaan valmiita twitter-aikakauteen, jossa jaetaan pienetkin risaukset koko maailman kanssa.

Stubb on törmännyt kansan syviin riveihin, jotka pitävät jatkuvaa itsensä kuvaamista pelleilynä.

Kokoomuslainen politiikka on näyttäytynyt ylimielisenä ja herraskaisena. Yksittäiset kokoomuslaiset kannanotot ovat olleet omiaan ärsyttämään, eikä möläytyksiä pysty vetämään takaisin. Ne jäävät elämään omaa elämäänsä.

Pääministeri on nostanut ministereiksi nuoria ja poliittisesti kokemattomia puoluetovereitaan. Se on nähty omien suojattien suosimisena. Stubbin valinnat Laura Räty, Sanni Grahn-Laasonen ja Petteri Orpo eivät ole myöskään onnistuneet toistaiseksi vakuuttamaan tehtävissään.