Pääkirjoitukset

Kokoomus rakastui voittajaan

Alexander Stubbin valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi ja Suomen seuraavaksi pääministeriksi oli numeroiden valossa selvä, mutta minkäänlaista varmuutta Suomen uuden pääministerin nimestä ei ollut ennen puoluekokousäänestyksen toisen kierroksen tuloksen julistamista.

Jännittäjiin kuului myös ehdokas itse. Läpitunkeva ja lopulta valtakunnan ykköspaikalle vienyt itsevarmuus oli jonkin aikaa tiessään.

Meni hetki valinnan jälkeenkin ennen kuin rakettimaisen poliittisen uran huipennus valkeni Stubbille. Pian hän oli kuitenkin tilanteen herra ja lupasi kokoomukselle vaalivoiton ensi vuoden eduskuntavaaleissa, tosin yhdellä pienellä varauksella: ”Mä takaan teille vaalivoiton, jos me pystytään pitämään tää fiilis yllä.”

Kokoomusväki rakastaa voittajia, ja sellainen heillä on uudessa puheenjohtajassaan, jonka parasta kampanjaa puolueväen silmissä oli huikea äänisaalis eurovaaleissa.

Alexander Stubb on suomalaisten suosikkipoliitikko. Sinänsä viihteelliset gallupit olivat puoluekokousedustajien takaraivossa heidän kirjoittaessaan nimiä äänestyslippuihin lauantaina Lahdessa.

Oli iso yllätys, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori putosi jo ensimmäisellä kierroksella. Syynä ei ollut Vapaavuoren heikkous, vaan Paula Risikon vahvuus.

Alexander Stubbin lähtökohdat Jyrki Kataisen seuraajana ovat hyvät. Linjaerot on tähän asti kiistetty, mutta vasta nyt tuleekin niiden arvioinnin aika.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja ei voi menestyä pääministerinä ilman laajaa tukea. Stubbin tiimiin tarvitaan muitakin kuin Jan Vapaavuori ja Paula Risikko. Vaaditaan myös hyvää yhteistyötä hallituskumppaneiden kanssa.

Alexander Stubb on puhunut paljon johtajuudesta. Pian alkavissa minihallitusneuvotteluissa ja syksyn budjettiriihessä nähdään, onko puheilla katetta. Eteen tulee vain hankalia asioita, niitä, joita Jyrki Katainen kutsui ”pirullisiksi ongelmiksi”.

Suomen uusi pääministeri on esiintymisessään vakuuttava, mutta juuri siihen sisältyy pahanlainen ylimielisyyden riski. Hänen on haettava juuri sitä malttia ja rauhallisuutta, johon hän valintansa jälkeen varovaisesti viittasi.

Ylimielisyydestä on lyhyt matka vallantäyteyteen, joka on puolestaan kokoomuksen riski valtionhoitajapuolueena. Jyrki Kataisen aikana puolue ei ole siihen sortunut, mistä ovat seuranneet kannatuksen nousu ja vaalivoittojen sarja.

Stubb avaa kokoomuksen kyljen kilpailijoiden hyökkäyksille. Etenkin keskustalle Eurooppa-keskeinen ja suomalaisten Nato-myönteisiksi käännyttämisen puolesta paasannut puheenjohtaja on jopa toivottu maalitaulu. Alexander Stubbin on muistettava, että suomalaisia on paha käännyttää mihinkään suuntaan ainakaan väkipakolla.

Alexander Stubb luokitellaan liberaaliksi, mutta toistaiseksi hänen liberalisminsa sisällöstä ei ole täyttä selvyyttä. Viimeistään ensi vuoden eduskuntavaaleissa nähdään, miten valmiita suomalaiset ovat eurooppalaisiin vapaamielisiin tuuliin.