fbpx
Pääkirjoitukset

Kolmen kärki oli jo karkumatkalla

Kuntavaaleihin on aikaa nyt kolme kuukautta. Kolme suurinta puoluetta lähtee vaalitaistelun loppusuoralle kutkuttavan lähellä toisiaan.
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon tehtävä on luotsata puolue vaalivoittoon. SDP ja perussuomalaiset kyttäävät niin ikään ykkössijaa. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon tehtävä on luotsata puolue vaalivoittoon. SDP ja perussuomalaiset kyttäävät niin ikään ykkössijaa. Kuva: Arttu Laitala

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP (19,5), perussuomalaiset (18,7) ja kokoomus (18,0) mahtuivat virhemarginaalin sisään.

Vaalien voittaja on siis aidosti kysymysmerkki ainakin vielä tässä vaiheessa. Kolmen kärki erottui jo selvästi muista, mutta vaalien siirto saattaa tuoda pieniä muutoksia matkaan.

Kokoomus on ollut kuntavaaleissa suurin puolue kolme kertaa peräkkäin. Voitot ovat perustuneet puolueen suhteellisen vahvaan asemaan suurissa kaupungeissa.

Etenkin pääkaupunkiseutu on kokoomukselle tärkeä, ja nyt juuri siellä on ollut turbulenssia. Jan Vapaavuori ei nyt ehdolle lähde, eikä lähde Kirsi Pihakaan.

Ilmaista televisioaikaa ja lehtiotsikoita puolue on sen sijaan saanut yllin kyllin. Viestiä puolueen linjasta on ollut ainakin mahdollista kirkastaa potentiaalisille äänestäjille.

SDP:n kannatus lähti nousuun pääministeri Sanna Marinin avulla, mutta suurin huuma on hiipumassa. Koronakriisi on vaatinut hallitukselta valtavasti, eikä Suomen lainsäädäntöäkään ole luotu pandemiaolosuhteisiin vaan perinteisempien kriisien varalle.

Siksi hapuilu pykäläviidakossa ja hallintohimmelien välillä on ymmärrettävää, vaikkakin kansalaisia se hämmentää ja jopa raivostuttaa.

Kansalaisten – ja samalla hallituksen – kunniaksi voi lukea sen, että suurin osa tuntee vastuunsa vakavan virustaudin edessä, siitäkin huolimatta että väsymys alkaa jo painaa.

Hallituksen kiivaimmat höykyttäjät löytyvät perussuomalaisista. Puolue saattaa silti – tai juuri tästä syystä – aivan hyvin ottaa kuntavaalien piikkipaikan.

Oppositiosta voi huoletta arvostella koronakriisin hoitoa, velkaantumista, EU-rahapaketteja ja bensan hintaa. Kaikupohjaa tuntuu riittävän, siksi väkevästi sormella osoittelu näyttää äänestäjiin tehoavan.

Kuntavaalien siirtäminen oli terveysturvallisuuteen nojaava ryhdikäs päätös, vaikkakin päätös tehtiin vasta viime metreillä.

Tuskin puolueiden voimasuhteetkaan ehtivät parin kuukauden jatkoajalla aivan päälaelleen kääntyä.

Menot