Pääkirjoitukset

Komissio heittää löylyä Suomen hallituskiukaalle

Keskustan Juha Sipilä ja hänen likeisimmät kumppaninsa hallitusneuvotteluissa, kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini ovat vaikeiden ja vielä vaikeampien asioiden äärellä.

EU-komission keskiviikkona antamat kovanpuoleiset moitteet löperöstä taloudenpidosta ovat vain yksi lisäpaino kuormassa. Sipilä voi kumppaneineen pitää vain päänsä kylmänä ja jatkaa työlistansa kimpussa asia kerrallaan.

Timo Soini sanoi keskiviikkona, että EU:n taloussääntöjä on noudatettava. Kommentti on kuin suoraan Suomen seuraavan valtiovarainministerin suusta. Myöskään Alexander Stubb ei pitänyt EU:n tukistusta yllätyksensä. Miten hän muuta voisikaan?

EU:n alijäämäsääntöjen rikkominen ja velkaantuminen ovat vanhaa perua ja juontavat juurensa edellisten vaalikausien ja korostetusti Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallitusten politiikasta.

Katainen on sittemmin vaihtanut pesää korkeaan virkaan EU:n komissioon. Hän onkin nyt nolossa raossa: moittimassa Suomea oman epäonnistuneen politiikkansa tuloksista.

Stubbin hallitus totesi tilanteen viime syksynä ja teki periaatepäätöksen, jonka mukaan Suomi on rikkomassa EU:n alijäämäsääntöjä.

Sitä ennen lokakuussa kansainvälinen luottoluokittaja Standard & Poor’s laski Suomen luottoluokitusta. Yhtiö perusteli päätöstä Suomen talouden heikoilla kasvunäkymillä. EU:ssa jäsenmaiden talouskuria vahtii komissio, jolta on myös osattu odottaa tukistusta.

Suomi on huolestuttavasti sivuraiteella muun Euroopan vähitellen jopa kohtalaisesta talouskehityksestä.

Komission mukaan Suomen talouskasvu on tänä vuonna heikointa koko unionin alueella. Vain Kyproksen ja Kroatian luvut ovat heikommat. Jopa Kreikka peittoaa Suomen. Muualla auttavat halpa öljy, euron matala kurssi ja Euroopan keskuspankin massiiviset tukitoimet.

Komission moitteet heittävät löylyä hallitusneuvotteluihin, mutta seinille ei niiden edessä pidä hyppiä. EU:n mallioppilaita emme ole, mutta olkaamme edes luokalle jääneistä parhaita.

Julkista taloutta on sopeutettava ja velkaantumista jarrutettava, koska muita vaihtoehtoja ei ole. Yhtälöstä tekee äärimmäisen vaikean se, että Suomea ei saa kuristaa kuoliaaksi, vaan samaan aikaan on ruokittava talouskasvua ja työllisyyttä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic