Pääkirjoitukset

Konecranes ja Terexaikovat fuusioitua

Suomalainen nostolaitevalmistaja Konecranes ja amerikkalainen nosturi- ja laitevalmistajan Terex yhdistyvät ensi vuoden aikana. Kahdesta suuresta, jo kansainvälisestä yrityksestä tulee yksi vielä suurempi, alallaan maailman johtava suuryritys.

Ainakin osakemarkkinat hyväksyvät fuusiokaavailut, koska ne palkitsivat molempien yhtiöiden osakkeet kurssinousulla niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa.

Mikään läpihuutojuttu tai ilmoitusasia fuusio ei kuitenkaan ole. Ainakin EU:n ja Yhdysvaltain kilpailuviranomaiset setvivät sen tarkkaan, koska tuleva yhteisyritys on markkinajohtaja monessa maassa eri puolilla maailmaa.

Konecranes on tällä hetkelle yksi harvoista menestyvistä suomalaisyrityksistä. Sen liikevaihto oli viime vuonna parisen miljardia euroa ja nettotulos lähenteli 75 miljoonaa euroa.

Tunnusluvuiltaan amerikkalaisyhtiö on sitä suurempi 7,3 miljardin dollarin liikevaihdollaan ja 319 miljoonan dollarin nettotuloksellaan.

Merkillepantavaa tässä fuusiossa on se, että uusi yhtiö rekisteröidään Suomeen ja sen nimeksi tulee Konecranes Terex plc. Hallituksen puheenjohtajaksi tulee vuorineuvos Stig Gustafsson ja toimitusjohtajaksi Terexin toimitusjohtaja Ronald DeFeosta.

Terexin nykyiset osakkeenomistajat omistavat uudesta yhtiöstä 60 ja Konecranesin omistajat 40 prosenttia. Järjestely osoittaa, että amerikkalaiset halusivat fuusiota tosissaan eivätkä olleet vain ostamassa kilpailijaansa pois markkinoilta.

Suurten yrityskauppojen yhteydessä herää poikkeuksetta huoli työpaikoista ja suomalaisen osaamisen valumisesta vieraisiin käsiin. Varoittavia esimerkkejä riittää kosolti.

Hämeenlinnan seutukunnalle Konecranes on myös hyvin tärkeä yritys. Se työllistää tehtaallaan yli kolmisensataa ihmistä ja on merkittävä alihankintatöiden ja palvelujen ostaja. Parhaillaan fuusio merkitsee uusia työpaikkoja ja investointeja, mutta voi toki käydä niinkin, että töitä siirtyy toisaalle.

Kahden suuren ja yrityskulttuuriltaan erilaisen yhtiön fuusio on pitkä, vuosien mittainen prosessi. Kestää aikansa ennen kuin laaja tuotevalikoima ja ympäri maailmaa sijoittunut tuotanto on linjattu yhdistymiselle asetettujen tavoitteiden mukaiseksi.

Päivän lehti

4.4.2020