fbpx
Pääkirjoitukset

Hyvää matkaa! Koomikko ja tuntojen tulkki yhdisti kansaa – Lukuisia kertoja Hämeenlinnassa esiintynyt rakastettu taiteilija ei pelännyt kuolemaa

Taiteilija Vesa-Matti Loiri Linna Jazzien lavalla Hämeenlinnan Linnanpuistossa vuonna 2009. Kuva: Markku Tanni

”Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan rakas ystävä”, kirjoitti tasavallan presidentti Sauli Niinistö viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin nukuttua tästä ajasta pois. Presidentin käyttämä ”tuntemattomahan tupaan” on lainaus Eino Leinon kirjoittamasta runosta Nocturne, joka kuului myös Vesa-Matti Loirin musiikilliseen repertuaariin ja oli yksi hänen rakastetuimmista tulkinnoistaan. Eino Leinon tekstit, kuten Lapin kesä, olivat Vesa-Matti Loirin bravuureita. Ja niin oli Lappikin.

Loiri viihtyi paljon Inarin piilopirtillään, jossa hän omien sanojensa mukaan kävi kuuntelemassa hiljaisuutta. Ja sitä varmasti vastapainoksi tarvittiin, koska hänen elämänsä ehti olla hengästyttävän vauhdikas ja monipuolinen. Loiri oli monilahjakkuus, joka yhdisti koko kansan vauvasta vaariin. Hän oli näyttelijä, muusikko ja urheilija. Elämänvarrelle mahtui useita rakkaussuhteita ja myös draamaa, kun kaksi pojista kuoli.

Urheilijana Loiri oli varsinainen monitaituri jääkiekosta biljardiin. SM-kultaa hän voitti vesipallossa ja käsipallossa. Urheilu-ura jäi, kun Loiri keskitty i näyttelijäntöihin.

Näyttelijänlahjojaan Loiri pääsi esittelemään jo ennen opintojaan teatterikorkeakoulussa, kun ohjaaja Mikko Niskanen pestasi hänet 17-vuotiaana elokuvaan Pojat. Opintojen jälkeen Loiri aloitti yhteistyön Spede Pasasen kanssa, minkä seurauksena syntyivät muun muassa koko kansan rakastamat Uuno Turhapuro -elokuvat.

Vaikka Loirin uran varrelle mahtuu myös vakavia rooleja, hänet muistetaan ennen kaikkea koomikkona, jollaista ei ole nähty ennen eikä jälkeen Loirin. Turhapuron ohella tunnettuja hahmoja olivat muun muassa Nasse-setä, Jean-Pierre Kusela ja Tyyne. Jos Vesa-Matti Loirin ensimmäinen elämänvaihe liittyi urheiluun ja toinen näyttelemiseen ja viihteeseen, kolmas vaihe oli selkeästi musiikki. Loirille itselleen musiikki oli tärkein. Kun huilunsoitto ei enää onnistunut diabeteksen vuoksi, hän vaihtoi nokkahuiluun.

Myös Hämeenlinna liittyy likeisesti Vesa-Matti Loirin muusikkouraan. Hän musisoi kaupungissa eri vuosikymmenillä ja lukuisissa yhteyksissä. Viimeisistä keikoista ikumuistoisimpia olivat esiintymiset Verkatehtaalla ja Wanaja Festivalissa.

Vuonna 2016 Loiri kuvaili koskettavasti Hämeen Sanomien haastattelussa suhdettaan elämään, kuolemaan ja terveydentilaansa. Hän ei pelännyt kuolemaa.

Loiri on todennut , että taiteilijan tärkein tehtävä on saada liikahdus katsojassa, kuulijassa ja kokijassa. Harvassa ovat ne, joita Loiri ei olisi liikauttanut.

Lue myös: Näistä kuvista Vesa-Matti Loiri muistetaan (10.8.2022)

Menot