Pääkirjoitukset

Korjausvelan maksu kestää pitkään

Linnan Tilapalvelut on talven aikana saanut jatkuvasti ilmoituksia Hämeenlinnan koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmista. Homekouluille ei näy loppua, vaikka aivan jokainen aivastus ei menekään homeen piikkiin.

On ensiarvoisen tärkeää, että käyttäjät kertovat kiinteistöjä koskevista havainnoistaan, vaikka huolen siivittämä epäily ei aina osukaan oikeaan, onneksi!

Veronmaksajilla on edessään ison korjausvelan maksu. Kaupungilla on tuoreen listauksen mukaan lukuisia akuutteja ongelmakiinteistöjä, kaikki kouluja ja päiväkoteja.

Linnan Tilapalvelut on Peruskorjauskeskus oy Hämeen korjaustarvearvioiden mukaan pannut tulevien vuosien kiireellisimmät korjauskohteet järjestykseen.

Päättäjien tehtävä on määrittää lopullinen kiireellisyys. Siinä tarvitaan vastuunkantoa, koska vain rahanmeno on varmaa. Samalla on muistettava asian toinenkin puoli: huono sisäilma se vasta tulee turkasen kalliiksi.

Työterveyslaitos on arvioinut, että kosteus- ja homevauriot aiheuttavat koko maassa vuosittain peräti 450 miljoonan euron terveydenhoito- ja muut vastaavat kustannukset. Toinenkin Työterveyslaitoksen luku on karmea: Kosteusvaurion pilaamasta sisäilmasta kärsii maassa 170 000–260 000 lasta.

Jos lasten ja nuorten halutaan käyvän koulua terveissä rakennuksissa, on pakko jatkaa korjausvelan maksamista.

Hämeenlinnan kaupungin vuosien 2014–2018 korjauslistalla on peräti 14 kohdetta, eivätkä siinä ole välttämättä edes kaikki, koska tarpeet tarkentuvat kaiken aikaa.

Alkuun on jo päästy, eli töitä on jo tehty, vaikka kohun keskellä se tahtoo unohtua. Viimeisimpänä on hyvää vauhtia valmistumassa Ojoisten lastentalo – yhdistetty koulu, esikoulu ja päiväkoti – homekoulun raunioille.

Toisella laidalla kantakaupunkia, Kirkonkulman koulussa uuden koulurakennuksen vihkiäisiä vietettiin vuosi sitten.

Kaksi isohkoa urakkaa ovat hinnaltaan kutakuinkin kuusi miljoonaa euroa. Yksin koulujen ja päiväkotien korjauksiin on arvioitu lähivuosina kuluvan kymmeniä miljoonia euroja.

Muitakin kiinteistöjä tulee väkisin vihoviimeiseen peruskorjausikään ja myös uudehkot rakennukset on osin rakennettu hutiloiden. Siksi julkisen korjausvelan yhteissumma voi nousta vielä paljon korkeammaksi. Sata miljoonaa ei ole silloin mitään.

Hämeenlinna on ottanut ongelman vakavasti, vaikka kiitoksia ei ole ollutkaan juuri jaossa lasten ja nuorten vanhemmilta. Se on ymmärrettävää, koska vanhemmilla on paitsi oikeus, niin myös vastuu pitää huolta lastensa parhaasta.

Kaupungin sisäilmaryhmä kokoontuu vakiintuneesti kerran kuukaudessa ja akuuteissa tapauksissa erikseen kutsuttuna. Myös nopeaa reagointikykyä tarvitaan jatkossakin.

Tulevina vuosina vaaditaan vanhemmilta lähinnä pelkästään pitkää pinnaa. Kaupungin rahat eivät millään riitä aivan kaikkeen kerralla, vaan korjausvelan maksu on pakko rytmittää useiksi vuosiksi.