Pääkirjoitukset

Korona pakottaa elämään etänä ja kokemaan diginä

Elämysalalla pandemian vaikutukset voivat näkyä vielä pitkään. Nyt mietitään, kuinka asiakaskatoa ja tapahtumien perumisia voidaan pandemian jälkeen korvata.
Katsomojen tyhjentyminen ja tapahtumien peruminen vie suunnitellut tulot paitsi esiintyjiltä myös tapahtuman järjestäjältä. Suomessa on nyt tuhansia työttömiä freelancereita. Kuva: Terho Aalto
Katsomojen tyhjentyminen ja tapahtumien peruminen vie suunnitellut tulot paitsi esiintyjiltä myös tapahtuman järjestäjältä. Suomessa on nyt tuhansia työttömiä freelancereita. Kuva: Terho Aalto

Olemme aloittamassa poikkeuksellista viikkoa.

Osa kotitalouksista on karanteenissa koronavirusaltistuksen, osa ulkomailta palaamisen vuoksi. Työpaikat ovat varautuneet epidemiaan entistä laajemmilla etätyömahdollisuuksilla. Se näkyi jo viime viikolla tyhjentyneinä työmatkabusseina ja -junina.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminenkin tullee vielä harkittavaksi. Esimerkiksi yliopistot ovat jo peruneet opiskelijoidensa lähiopetusta ja osa lukioista ja peruskouluista on siirtynyt etäopetukseen.

Vaikka työnteko useimmilla työpaikoilla jatkunee tällä viikolla lähes normaaliin tapaan, vapaa-ajalla Suomi on harvinaisen pysähtyneessä tilassa.

Kaikki suuret ja valtaosa pienistäkin tapahtumista on peruttu, myös monet harrastusryhmät pitävät taukoa viikoittaisista tapaamisistaan.

Väki linnoittautuu koteihinsa keksimään tekemistä. Fyysisten elämysten sijaan nyt korostuvat digitaaliset palvelut.

Matkailu- ja tapahtuma-alalle koronavirus on ollut jo tähän mennessä kova isku.

Laiva- ja lentoyhtiöissä on luvassa miljoonatappioita, mikä tulee näkymään vähintäänkin lomautuksina. Mahdollista on, että pandemian vaikutukset voivat näkyä jopa tulevien risteilijöiden tilauksissa, mikä näkyisi viipeellä telakkateollisuudessa.

Tapahtumajärjestäjien kevään tulot ovat menneitä, eikä tuleva kesäkään näytä lupaavalta, kun suuret kansainväliset nimet peruvat kiertueitaan ja festarikeikkojaan. Suomessa on tällä hetkellä tuhansia työttömiä esiintyjiä ja teknikoita.

Seuraavaksi pandemia alkaa todennäköisesti näkyä Italian tapaan ilta- ja ruokaravintoloiden sekä eri ammatinharjoittajien tuloissa.

Pandemia laantuu kuitenkin aikanaan, ja rajoitukset tulevat ennen pitkää poistumaan.

Toivottavasti suomalaiset siinä vaiheessa kantavat eristäytymisensä aikana säästyneet roponsa kotimaisille palvelu-, matkailu- ja tapahtuma-alan yrityksille.

Alalla on jo virinnyt keskustelua, pitäisikö yritysten vakuutusjärjestelmää uudistaa siten, että koronan kaltaisten epidemioiden aiheuttamia tappioita voisi korvata vakuutuksella.

Asiasanat