Pääkirjoitukset

Koronan julistaminen pandemiaksi on viisautta

Tutkijat: On todennäköistä, että monet saavat lievän taudin tai ovat oireettomia.
Koronavirus, kuten normaali kausi-influenssakin, on erityisen vaarallinen vanhuksille ja jo ennestään sairaille. Kuva: epa08274503
Koronavirus, kuten normaali kausi-influenssakin, on erityisen vaarallinen vanhuksille ja jo ennestään sairaille. Kuva: epa08274503

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus on laajentunut pandemiaksi. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmoitti asiasta eilen alkuillasta Suomen aikaa.

Tätä ennen Saksan liittokansleri Angela Merkel oli arvioinut, että jopa 70 prosenttia väestöstä saa todennäköisesti koronavirustartunnan.

Maailman terveysjärjestön mukaan pandemian ehdot täyttyvät nyt, kun uusi tauti on ilmaantunut, tauti vaikuttaa ihmisiin aiheuttaen vakavaa sairautta ja taudin vaikuttava tekijä leviää helposti ja vahvistuu.

WHO:n linjaus on hyvä; nyt koronavirusta ei ainakaan tarvitse vähätellä ohimenevänä nuhana tai kurkkukipuna. Silti pitää muistaa, että vakavasti otettavat epidemiologian tutkijat ovat sillä kannalla, että on todennäköistä, että monet saavat lievän taudin tai ovat oireettomia.

Tilanne on siis vakava ja hankala, mutta silti yleiseen paniikkiin ei ole syytä. Ei ole esimerkiksi tieteellisesti pitävää näyttöä siitä, kuinka vaarallinen tai tappava koronavirus ihmisille itse asiassa on.

Suomessa, jossa tartuntoja on moniin muihin Euroopan maihin nähden toistaiseksi vähän, on kyse lähinnä ajan voittamisesta. Liittokansleri Merkelin luonnehdinnan mukaan prosessin pitää keskittyä tällä hetkellä siihen, ettei terveydenhuolto ylikuormitu.

Tämä taas tapahtuu hidastamalla viruksen leviämistä.

Vapaassa yhteiskunnassa, toisin kuin Kiinassa, on mahdotonta estää ihmisten matkustelua. On silti merkillistä, jos nykyisille riskialueille matkustetaan huvikseen ja ehdoin tahdoin vain siitä syystä, että matka on tullut varattua, ja matkan peruminen tietäisi vajaan tuhannen euron menetystä.

Samasta asiasta on puhunut myös presidentti Sauli Niinistö. Presidentti kehotti kaikkia harkitsevaan pidättyvyyteen jo muutama päivä sitten.

Esimerkiksi opettajien ryhmämatkat riskialueille tai terveydenhuoltohenkilöstön messut pitäisi harkita nyt uudelleen. Yksityispuolella, joissa tuotanto on henkilöstöstä riippuvaista, matkustussuositukset ovat paljon radikaalimpia. Paniikkiin ei ole syytä, mutta ei pidä hölmöilläkään.

Päivän lehti

29.3.2020