fbpx
Pääkirjoitukset

Koronapandemia ei löytänyt voittajaansa – Hallituksen ja aluehallintovirastojen ratkaisut ovat yhä sekavia, poukkoilevia ja vaikeasti ennakoitavia ja tulkittavia

Suomeen ei vanhan luonnehdinnan mahdu kuin yksi puheenaihe kerrallaan. Jos kulunutta vuotta katsoo, aiheena ylitse muiden on ollut korona.
Walk in -rokotukset ovat keränneet suosiota ympäri maata. Kuva kauppakeskus Goodmanin avoimesta rokotetilaisuudesta joulukuun alussa. Kuva: Esko Tuovinen
Walk in -rokotukset ovat keränneet suosiota ympäri maata. Kuva kauppakeskus Goodmanin avoimesta rokotetilaisuudesta joulukuun alussa. Kuva: Esko Tuovinen

Kuluneeseen vuoteen on mahtunut vain ripaus muuta kuin kamppailua koronaviruksen leviämistä vastaan.

Alkuvuoteen draamaa maailmalta toivat Donald Trumpin kannattajien hyökkäys Yhdysvaltain kongressitaloon ja Aleksei Navalnyin passitus vankilaan sekä myöhemmin Valko-Venäjän öykkäröinti ja Venäjän uhittelu.

Suomessa keskustelua herättivät hävittäjäkauppa, kuntavaalit, veikkausvoittovarojen kohtalo, kipinöivä hallitusyhteistyö, paikallisen sopimisen eteneminen, metsien käyttö, susikanta, hyvinvointialueeseen ja aluevaaleihin valmistautuminen sekä Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kujanjuoksu.

Mukaan mahtui toki muutama paikallinen kestopuheenaihe Assi-sairaalasta Evon kansallispuistohankkeeseen.

Muut aiheet ovat jääneet pieneen rooliin koronapandemian pahetessa ja omikronmuunnoksen levitessä.

Kovin outoa on, että opit kohta kahden vuoden korona-ajasta ovat jääneet pinnallisiksi. Edelleen hallitus ja aluehallintovirastot tehtailevat eritahtisesti äkkinäisiä päätöksiä.

Ratkaisut ovat yhä sekavia, poukkoilevia ja vaikeasti ennakoitavia ja tulkittavia. Hallitus peruu myös puheitaan, viimeksi koronapassista.

Kansalle on epäselvää, kenen käsissä koronatoimet oikein ovat ja mitkä rajoitukset ovat voimassa, kun niitä on säädetty, täydennetty ja muutettu eri aikoihin. Eri toimialoja koskevat päätökset ovat lisäksi edelleen epäsuhtaisia.

Uudet rajoitukset laittavat muun muassa ravintolat ja tapahtumanjärjestäjät taas mankeliin. Määräysten tulkintaakin saa odottaa.

Rajoituksia on perusteltua edelleen tarkentaa ja kääntää selkokielisiksi sekä rokotekierrosta tiivistää.

Enää ei uuden vuoden kynnyksellä ole varmaa luottoa siihen, että korona-aika jää ensi vuoden kuluessa taakse.

Todennäköistä on, että koronavirus hiipuu ajan mittaan ja taantuu kausi-influenssavirusten joukkoon. Vilkkaasti leviävään ja muuntautumiskykyiseen virukseen ei pidä kuitenkaan suhtautua piittaamattomasti.

Menot