Pääkirjoitukset

Koronarajoitusten purku voi tietää uutta parkua

Yleisötapahtumien koronarajoitukset helpottavat nyt elokuussa. Samalla päättyi etätyösuositus. Epidemian toinen aalto uhkaa, jos väki viittaa hygieniasuosituksille kintaalla.
Koronaepäiltyjen testausta on syytä rajoitusten poistuessa tehostaa. Kuva: Arttu Laitala
Koronaepäiltyjen testausta on syytä rajoitusten poistuessa tehostaa. Kuva: Arttu Laitala

Yhteiskunnan avautuminen koronarajoituksista on perusteltua Suomen tautitapausten määrän ja kriisin vikuuttaman talouden näkökulmasta.

Yhtä lailla perusteltua on asiantuntijoiden huoli tulevasta. Maailmalla on esimerkkejä, kuinka hiipuneeksi luultu epidemia näyttää uudestaan kyntensä. Tapausmäärät ovat maailmalla yleisesti nousussa.

On käynyt selväksi, ettei virusta voiteta ennen kattavaa rokotusta. Rokotteesta käydään kiivasta kilpajuoksua.

Valmiita rokotteita saadaan todennäköisesti ensi vuoden puolella. Jää nähtäväksi, kuinka niiden massiivinen tuotanto ja jakelu saadaan toteutettua EU:ssa ja maailmalla tasapuolisesti, kun suurmaiden voimapolitiikka nostaa päätään.

Koronavirus on koetellut mm. isojen tapahtumien järjestäjiä, joiden elinkeino oli kevään ja alkukesän pannassa. Kun yli 500 hengen tapahtumat nyt vapautuvat Suomessa, epävarmuus syksystä kalvaa.

On enemmän kuin tarpeellista, että viranomaiset kykenevät nopeisiin rajoitustoimiin ja niiden purkamiseen. Ihmisten turvallisuudesta ei pidä lipsua.

Koronavirus ei näytä noudattavan maailmalla influenssavirusten vuodenaikakiertoa, jonka mukaan hengitystieinfektiot vähenevät kesäkaudella.

Oletettavaa silti on, että syksyn myötä, kun ihmiset alkavat tavata toisiaan taas enemmän sisätiloissa, koronavirus käyttää tilaisuutensa hyväksi.

Suojautuminen on sentään verraten yksinkertaista. Ei tarvitse eristäytyä, vaan on jatkettava käsien aktiivista pesua ja desinfiointia, vältettävä pärskimistä muita kohti, kättelyä ja turhia lähikontakteja sekä pidettävä mahdollisuuksien mukaan huoli turvaväleistä. Niillä selviää jo pitkälle.

Kasvomaskisuositus tekee tuloaan – jos tai kun tartuntamäärät kääntyvät selvään nousuun. Maskejahan käytetään jo vanhusten asumispalveluiden vierailuilla. Pikatestaus lentokentällä on paikallaan valikoiduille henkilöille.

Käytännössä itsestään ja toisista huolehtiminen tarkoittaa sitä, ettei työ- tai opiskelupaikalle ole asiaa, jos epäilee sairastuneensa hengitystietautiin. Testaus, hoito ja tartuntaketjun jäljitys ovat sen jälkeen toiminnassa avainroolissa.

Päivän lehti

5.8.2020