fbpx
Pääkirjoitukset

Koronarokote herättää toivoa ja epäluottamusta

Koronavirusta vastaan kehitetään toivottua rokotetta kovaa tahtia, mutta samaan aikaan rokotevastaisuus nostaa kummasti päätään.
Mikä rokote ehtii piikkipaikalle? Koronarokotteesta on käynnissä kilpajuoksu. Kuva: Mikael Rydenfelt
Kuvituskuva: Mikael Rydenfelt

Koronaepidemiaan toivotaan pelastusta rokotteesta, jota moni tutkimusryhmä kilvan kehittää eri puolilla maailmaa. Kiritettyjä ihmiskokeita on jo aloitettu.

Koronakriisi on nostanut esiin myös vastailmiön; koko koronavirus on muka lääkejättien salajuoni ja rokote niiden rahasampo.

Toinen ryhmittymä taas uskoo, että rokotteesta ei tule mitään ja että ainakin kiirehtimällä helvetin portit aukeavat.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi juuri ennen koronaa, että rokotevastaisuus on yksi maailman suurimmista terveysuhista.

Sosiaalinen media levittää tehokkaasti huhuja ja harhaluuloja siitä, ettei koronarokotteeseen kannata koskea tikullakaan.

Perusteluina mainitaan, ettei toiseen koronavirustautiin sarsiinkaan saatu rokotetta. Sitä ei vain ehditty kehittää kovin pitkälle, kun virus jo tukahtui. Sars antoi kuitenkin osviittaa, millainen rokote voisi toimia virusta vastaan.

Eikä HI-viruskaan saanut rokotetta. Ei, mutta kehitetty lääkehoito estää sen kehittymästä aidsiksi.

On totta, että rokotteiden valmistuksessa ei puhuta kuukausista vaan tavallisesti vuosista. WHO puhuu nyt uusien teknologioiden ansiosta vuoden kehitystyöstä.

Koronavirusrokotetta kehitetään parhaillaan ennennäkemättömän laajasti. Se puhuu onnistumisen puolesta. Myös tiedot parhaiden rokotekandidaattien etenemisestä rohkaisevat optimismiin.

Eniten aikaa vievät kliiniset tutkimukset, joissa rokotteen tehoa ja turvallisuutta testataan. Covid-19-rokotteenhan pitää sopia myös riskiryhmille. Aikaa menee myös rokotteen valmistukseen koko maailman tarpeisiin.

Ei käy kieltäminen, että sikainfluenssarokote aiheutti lisääntyneen riskin sairastua narkolepsiaan. Taudille perinnöllisesti alttiita sairastui. Sikainfluenssa opetti, että liikaa ei saa kiirehtiä.

Rokotteissa on tietyt riskinsä, mutta niiden edut ovat moninkertaiset.

Koronan edessä ei ole syytä paniikkiin. Ihmiskunta on onnistunut selättämään tappaviakin tartuntatauteja, osan juuri laajoilla rokotuskampanjoilla.

Menot