Pääkirjoitukset

Koronarokotusten tahmea lähtö sai vauhtia rajavalvontaan – Vasta nyt Helsinki-Vantaalla pyritään testaamaan kaikki maahantulijat

Viruksen muuntuminen ja siihen varautuminen antoi pätevän syyn pyrkiä kaikkien maahantulevien testaukseen vasta tässä vaiheessa.
Rokotusten hidas alku sai ministeriöt toimimaan. Helsinki-Vantaalla pyritään testaamaan nyt kaikki maahantulijat. Kuva: Arttu Laitala
Rokotusten hidas alku sai ministeriöt toimimaan. Helsinki-Vantaalla pyritään testaamaan nyt kaikki maahantulijat. Kuva: Arttu Laitala

Perjantaina aloitettiin kaikkien maahantulevien koronatestaus Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vihdoin, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Skopjen lennot ja niiltä kantautuneet koronatartunnat ovat hyvä esimerkki siitä, että maahantulevien testaus kannattaa, jotta tartuntaketjut saataisiin pidettyä lyhyinä.

Useat kantahämäläisetkin ovat tuoneet koronan nimenomaan matkoiltaan.

Rajatoimintaa on ihmetelty koko koronan ajan, viime keväästä lähtien. Suomen rajoilla maahantulevien testaus on ollut satunnaista. Edes ohjeita kotikaranteeneista ei saatu kuin vasta pitkän odottelun jälkeen.

Moitteita on tullut myös Helsinki-Vantaan toiminnasta. Ihmiset jonottavat vierivieressä ja epätietoisina käytännöistä. Useat matkustajat ovat pitkin viime vuotta kertoneet, kuinka Helsinki-Vantaan ohjeistus ja toiminta on lepsuimmasta päästä koko Euroopassa.

Tässä asiassa sosiaali- ja terveysministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö eivät ole toimineet riittävän ripeästi ja selkeästi, vaikka matkustajamäärät Suomessa ovatkin romahtaneet.

Muuntoviruksen voimakas leviäminen ilmeisesti herätti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.). Toinen vaihtoehto on se, että viruksen muuntuminen ja siihen varautuminen antoi vasta tässä vaiheessa pätevän syyn aloittaa kaikkien maahantulevien testaus.

Nyt kunnilta odotetaan tietoa siitä, miten muilla rajoilla, kuten satamissa ja maarajoilla toimitaan.

 

Kansallisesta rokotusohjelmasta ja rokotehankinnoista hallituksessa vastaava ministeri Kiuru on ehättänyt moittimaan ja kirjelmöimään EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakidesille rokoteprosessin ongelmista.

Ilmeisesti tässä kävi niin, että ministeriössä ja THL:ssä odotettiin rokotuksia alkavaksi niin innokkaasti, että maan sisäisiä suunnitelmia ei luotu riittävän aikaisin. Syyksi kehiteltiin joulun pyhät, vaikka myös ohjeistus puuttui.

Nyt sitten on ollut tehtävä nopeasti myös muita ratkaisuja koronan tyrehdyttämiseksi, kun rokotuksia ei rokotteiden vähyyden ja heikon ohjeistamisen vuoksi ole saatu aloitettua niin ripeästi kuin olisi toivottu.

Menot