fbpx
Pääkirjoitukset

Koronaviestintää vaivaa sirpaleisuus ja sekavuus

Hallitusta on vuoron kiitetty, haukuttu ja myös huudettu apuun koronakriisin hoidossa. Oikeuskansleri on saanut ratkoa monia kanteluita. Pääongelma on sekava viestintä.
Kanta-Hämeessä otettiin viikko sitten käyttöön laaja kasvomaskisuositus, joka koskee muun muassa joukkoliikennettä. Kuva: Sara Aaltio
Kanta-Hämeessä otettiin viikko sitten käyttöön laaja kasvomaskisuositus, joka koskee muun muassa joukkoliikennettä. Kuva: Sara Aaltio

Koronakriisissä keväällä hallituksen ministerit seisoivat tiedotustilaisuuksissa viikoittain ja tekivät rajuja rajoituspäätöksiä, jotka valmiuslaki mahdollisti.

Suuri osa kansalaisista oli tyytyväisiä, kun hallitus johti koronavastaista taistelua. Kaikki päätökset eivät tosin miellyttäneet. Kanteluita tehtiin mm. rajaliikenteen rajoittamisesta.

Oikeuskansleri arvioi tuoreessa ratkaisussaan, että rajaliikenteen rajoittaminen ei puuttunut perustuslain turvaamaan liikkumisvapauteen.

Pieni kiusa on sallittua kansalaisten hengen ja terveyden suojaamiseksi.

Oikeuskansleri moittii kuitenkin päätösten valmistelua ja epäselvyyttä. Suositukset ja oikeudellisesti velvoittavat päätökset menivät tuolloin ja sittemminkin sekaisin.

Päätöksistä tiedottamisessa on esiintynyt oikeastaan koko kriisin ajan liikaa epämääräisyyttä.

Taudin kulusta ei tietenkään ole voinut sanoa mitään varmaa, mutta päätöksissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraisuutta.

Valmiuslain päätyttyä hallitus vetäytyi takavasemmalle, ja alueellisten viranomaisten piti astua esiin.

Valtakunnallisia ratkaisuja on tänä syksynä tehty vain matkustuksen ja ravintoloiden suhteen.

Ongelmaksi on noussut virkamiesten siiloutuneisuus ja reviirijako. Kenellekään ei tunnu kuuluvan kokonaisvastuu viestinnästä.

Huttua ovat keittäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö. Velliä ovat mediassa suurustaneet paitsi paikalliset myös HUSin asiantuntijat.

Tilanne on toki virkamieskoneistolle hankala. Kukaan ei varmasti tiedä, mikä on tarpeeksi terveydelle ja mikä liikaa yhteiskunnalle.

Koronaviestinnässä ohjeiden pitäisi olla mahdollisimman yksiselitteisiä.

On selvää, ettei ministerien pidä alvariinsa mestaroida viranomaisratkaisuja.

Toivottavasti valmisteltava tartuntatautilain laajennus antaa viimeistään alueviranomaisille kunnon selkänojan kattavaan päätöksentekoon.

Ellei sitten valmiuslakia vedetä tautitilanteen pahentuessa uudestaan esiin pakasta.

Menot