Pääkirjoitukset

Koronavirus sekoittaa maailmankirjoja

Suomalaisten paras turva on korkeatasoinen terveydenhoito. Se nousee vasta tällaisissa tilanteissa todelliseen arvoonsa. Käsienpesun viisautta pitää edelleenkin korostaa.
Milanosta saapuvia matkustajia tarkastettiin tiistaina Potenzassa Italian eteläosassa. Laajoja alueita maan pohjoisosissa on julistettu koronaviruksen takia karanteeniin. Kuva: epa08280220
Milanosta saapuvia matkustajia tarkastettiin tiistaina Potenzassa Italian eteläosassa. Laajoja alueita maan pohjoisosissa on julistettu koronaviruksen takia karanteeniin. Kuva: epa08280220

Vuoden 2020 iso uutinen oli valmis jo aivan alkuvuodesta, kun koronaviruksen aiheuttama epidemia alkoi Kiinasta.

Viikonloppuna koronavirus sekoitti jo maailmankirjoja: jostakin – ainakin osin vielä tuntemattomasta syystä – tautipesäkkeeksi osoittautunut Pohjois-Italia julistettiin laajoilla alueilla karanteeniin.

On täysin poikkeuksellista, että miljoonien ihmisten elämää rajoitetaan viranomaismääräyksellä, jotta vakava, tehokkaasti ihmisestä toiseen pisaratartuntana leviävä epidemia saataisiin rajoitettua.

Taloudellisista vahingoista ei ole edes arvailuja. Isot ne ovat jo nyt, mutta ihmisten henki ja terveys ohjaavat kaikista kuluista huolimatta toimintaa. Yksityiselle ja julkiselle taloudelle koituvan laskun maksaminen venyy pitkälle.

Viranomaistoiminnan pitää olla johdonmukaista ja tehokasta, eikä paniikkiin saa antaa aihetta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut Suomen olevan paremmassa asemassa kuin monien muiden valtioiden.

Etäisyys sinänsä ei suojele, koska kansainvälinen kanssakäyminen on vilkasta.

Paras turva on korkeatasoinen terveydenhoito. Se nousee vasta tällaisissa tilanteissa todelliseen arvoonsa.

Koronatapauksia on Suomessa todettu onneksi rajoitetusti. THL:n maanantaisen tiedon mukaan laboratoriovarmistettuja tapauksia on 33, joista ainakin 23 liittyy matkailuun. Suurin osa on ollut lieviä.

Jatkotartuntoja on seitsemän, eli ainakin toistaiseksi ilmi tulleet tapaukset ovat johtaneet ilmeisen hyvin onnistuneisiin eristämistoimiin.

Toinen Kanta-Hämeen tapaus tuli ilmi Forssassa, kun Wahren-opiston opettajalla todettiin sunnuntaina koronavirus. Häneen kontaktissa olleiden kansalaisopiston opiskelijoiden, kuten kaikkien muidenkin, on nyt syytä kaikin tavoin välttää viruksen levittämistä.

Käsienpesun viisautta pitää edelleenkin korostaa.

Maanantaina saatiin myös lievästi hyvä koronauutinen: Kiinassa todettiin päivän aikana ”vain” 40 tautitapausta, mikä on vähiten sitten tammikuun. Korona talttunee ensimmäiseksi siellä, mistä se alkoikin. Näin voi ainakin toivoa.