Pääkirjoitukset

Korotusautomaatti joutaisi jo romukoppaan

Suomen ahdingossa kamppailevalle ravintola-alalle, juomateollisuudelle ja muun muassa matkailulle jatkuvasti kiristyvä alkoholiverotus on elämän ja kuoleman kysymys.
Alkon valikoimaan perinteisesti kuuluvia Koskenkorva-pulloja. Kuva: Toni Kitti
Alkon valikoimaan perinteisesti kuuluvia Koskenkorva-pulloja. Kuva: Toni Kitti

Alkoholiveron korottaminen on tulossa esille syksyn budjettiriihessä.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa sanotaan: ”Hallitus jatkaa alkoholiveron maltillisia korotuksia 50 miljoonalla eurolla ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan.”

Punaviherhallituksen tavoitteena on edistää terveyttä, eli hallitukselle alkoholiverotus on edelleen terveyspolitiikkaa, ei niinkään elinkeino- tai esimerkiksi työllisyyspolitiikkaa.

Toki kaiken takana on myös raha: viinavero tuotti vuonna 2018 valtiolle verotuloja 1,5 miljardia euroa. Valtio tarvitsee joka euron.

Koronarajoitusten vuoksi olutralli Baltiasta hiljentyi hetkeksi. Sen varjolla hallitus nostaa viinaveroa. Ostosmatkailu kuitenkin luultavasti kiihtyy, kun alkoholi on Suomessa ensi vuonna taas aikaisempaa kalliimpaa.

Kulutukseen vaikuttavat hinta ja saatavuus. Kun tuijotetaan pelkästään näihin kahteen asiaan, kaikki muut jäävät sivuun.

Alkoholin kulutus on ollut Suomessa laskusuunnassa jo pitkään. Siihen on kuitenkin muitakin syitä kuin kohonnut hinta. Suomalaiset arvostavat terveyttään ja myös huolehtivat siitä. Alkoholin terveyshaitat liikakiloista alkaen tunnistetaan aikaisempaa paremmin.

Saatavuuden helpottuminenkaan ei aina lisää kulutusta. 5,5-prosenttisten juomien tulo ruokakauppoihin ei nostanut kulutusta.

Pahassa ahdingossa kamppailevalle ravintola-alalle, juomateollisuudelle, kuten pienille ja isoille panimoille sekä muun muassa matkailulle alkoholiverotus on elämän ja kuoleman kysymys. Työpaikoista ei kuitenkaan näytä olevan väliä.

Monissa muissa asioissa Suomi on EU:n mallioppilas, mutta rikkoo alkoholiverotuksessa jopa unionin perustamissopimusta, jonka mukaan valmisteveroja on harmonisoitava kuluttajien tasavertaisten oikeuksien ja sisämarkkinoiden toiminnan takaamiseksi.

Samaan aikaan Suomessa suojellaan edelleen valtiollisen alkoholimonopolin asemaa. Vieläkin ilmeisesti kuvitellaan, että kansa ei juo, jos viina on mahdollisimman kallista ja sitä saa vain tiskin takaa pitkäripaisesta.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic