Pääkirjoitukset

Kotimaista energiaa on lupa suosia

Alexander Stubbin (kok.) hallitus on ottanut tilaisuudesta vaarin, kun Vihreät ei ole enää mukana hallitusvallan kahvassa torpedoimassa järkeviä energiapoliittisia päätöksiä.

Fennovoiman ydinvoimalan periaatelupapäätöksen jälkeen hallitus on keventämässä turvepolttoaineen verotusta ja korottamassa metsähakkeen tukea. Eduskunta saa keskustella energiasta lämpimikseen syyskylmien lähestyessä.

Stubbin hallitus paikkaa edeltäjänsä virhettä. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus korotti merkittävästi turpeen verotusta vuoden 2013 alusta lähtien.

Kun samaan aikaan kivihiiltä on saanut maailmalta huomattavasti edullisemmin, on polttoaine syrjäyttänyt lähes täysin kotimaisen turpeen ja hakkeen voimalaitosten polttoaineena. Kaiken lisäksi ylivoimainen valtaosa kivihiilestä tulee Venäjältä eli on lisäämässä itäistä energiariippuvuutta.

Ilmastonmuutosta vastaan pitäisi taistella ja leikata hiilenpolttoa kovalla kiireellä ja maailmanlaajuisesti, mutta pienessä Suomessa on menty tasan päinvastaiseen hiilenmustaan suuntaan.

Suunta on korkea aika oikaista. Jos omissa käsissä olevin poliittisin päätöksin pystytään suosimaan suomalaista työtä ja energiaa, niin miksei niin saisi tehdä?

Pääministeri Alexander Stubb totesi tiistaina eduskunnassa, että kivihiiliriippuvuudesta pääsy edellyttää lisäydinvoiman rakentamista. Jos jotakin vakavasti tavoitellaan, ainoa konkreettisesti tarjolla oleva ratkaisu ei voi jäädä käyttämättä.

Kokoomus- ja demarijohtoinen hallitus luotsaa Suomea kohti vaaleja äärimmäisen niukalla parlamentaarisella enemmistöllä. Hallituksella ei ole ensimmäistäkään tarvetta ärsyttää liikaa oppositiota.

Turvetta ja haketta suosimalla pääministeri Alexander Stubb lunastaa puolelleen maakuntien Suomen kansanedustajia.

Etenkin keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen, kokenut entinen ministeri ja piintynyt turpeenpolton puolustaja, oli tiistaina suorastaan riemuissaan. Hänen mukaansa Siperia on opettanut hallitusta.

Perussuomalaisten ryhmyri Jari Lindström puolestaan huomautti kehujensa ohella, että energiayhtiöt ovat jo tehneet investointeja halvan kivihiilen varaan. Vahinko on osin jo tapahtunut, mikä kertoo pelkästään siitä, miten tärkeää johdonmukaisuus energiapolitiikassa on.

Samana päivänä pääministeri Stubbin kerätessä oppositiolta tuiki harvinaisia kehuja hallituksen energialinjaukselle, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö esitteli blogissaan puolueensa energialinjauksia.

Osaaminen ja teknologia määrittelevät Vihreiden mukaan energiatalouden menestyjät, eivät niinkään fossiilisten polttoaineiden raaka-aineet.

Vihreät on energiapolitiikassaan aidosti tulevaisuuspuolue. Ongelma vain on siinä, että energiatarpeet ovat tässä ja nyt. Tutkimus on ehdottoman tärkeää, mutta fiksuinkaan tutkimustulos ei lämmitä, jos sitä ei pystytä siirtämään käytäntöön.

Menot