Pääkirjoitukset

Kouluissa palataan perustehtävän äärelle

Järjestelyt ovat koulujen henkilöstön kykyjen varassa. Kärsivällisyyttä vaaditaan kaikilta. Lähiopetuksessa pysyminen on tavoite, jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa.
Hämeenlinnalaisen Kirkonkulman koulun oppilaita viime toukokuun puolivälissä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Hämeenlinnalaisen Kirkonkulman koulun oppilaita viime toukokuun puolivälissä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Valtakunnallisen maskisuosituksen odottelu on kuin elokuvasta Päiväni murmelina (Groundhog Day, 1993), jossa eletään samaa päivää yhä uudelleen. Valtakunnallista suositusta hengityssuojainten käytöstä covid-19-tautia vastaan on lupailtu jo viikosta ja lähes päivästä toiseen.

Hengityssuojaimia ei juuri nähdä koulujen alkaessa, ei sellaisissakaan tilanteissa, joissa sellainen saattaisi olla tarpeellinen.

Suojain on varokeino, jota voi hyvin käyttää myös varmuuden vuoksi, ilman varsinaista todettua tartuntavaaraa, riskiryhmään kuulumista ja ehdottomasti ilman minkäänlaista häpeää.

Ihmisillä on oikeus tietää selväsanaisesti, mitä heiltä edellytetään.

Vastuu suositusten noudattamisesta jää itse kullekin kansalaiselle, mutta se ei tarkoita, ettei niitä tarvittaisi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) suositteli sunnuntaina yhteisöpalvelu Twitterissä maskinkäyttöä: ”…paikoissa, joissa ei voi pitää etäisyyttä, maskia on hyvä käyttää ja saa käyttää.” Ministeri mainitsi jatkoksi, että STM ja THL palaavat viralliseen suositukseen.

Ministeri on ministeri Twitterissäkin. Hän ei voi kevyesti heitellä sunnuntai-iltapäivän ratoksi sosiaalisessa mediassa suosituksia ja olettaa, ettei niitä tulkita siten kuin ne on muotoiltu.

Kouluissa, koulukuljetuksissa ja julkisessa liikenteessä on Ohisalon kuvailemia tilanteita, joissa ei oikein voi pitää riittävää etäisyyttä. Niidenkin kanssa on kuitenkin elettävä. Maskilla vain ilman?

THL päivitti elokuun alussa ohjeensa lähiopetuksen antamisesta. Järjestelyt ovat kuitenkin taas paljolti rehtoreiden, opettajien ja muun koulujen henkilöstön kykyjen varassa. Kärsivällisyyttä vaaditaan kaikilta. Lähiopetuksessa pysyminen on tavoite, jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Kaiken keskellä koulujen perustehtävä ei saa unohtua: opetus, lasten sekä nuorten opiskelu ja uuden oppiminen.

Koulun alkamiseen liittyy kaverien kohtaamisen riemu, kuten myös se, että koulussa turvallisuus on ykkösjuttu, eikä vain koronan torjunnassa: ketään ei kiusata ja kaikilla on oikeus käydä koulua rauhassa.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic