fbpx
Pääkirjoitukset

Kouluissa palataan tänään erilaiseen arkeen

Koulun päätehtävä, turvallinen ja tehokas opiskelu ei ole kadonnut mihinkään.
Koulujen paluu lähiopetukseen koskee monia ammattiryhmiä, kuten toimitilahuoltajia, kun kouluissa edellytetään aikaisempaa tarkempaa hygieniaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Koulujen paluu lähiopetukseen koskee monia ammattiryhmiä, kuten toimitilahuoltajia, kun kouluissa edellytetään aikaisempaa tarkempaa hygieniaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Peruskoulut alkavat tänään huolestuneen ja välillä kärjistyneen keskustelun saattelemina.

Epidemian hillitseminen ei enää edellytä koulujen sulkemista eli lähiopetuksen keskeyttämistä. Tämän perusasian lisäksi on ymmärrettävä, että päättäjätkin ovat asiantuntijatiedon varassa.

Arki alkaa kouluissa täysin erilaisena kuin se oli vielä maaliskuussa. Sopeutumaan ja niin lapsille ja nuorille kuin itselleenkin turvallisia toimintatapoja joutuvat etsimään ennen muuta opettajat. Se ei ole kuitenkaan koko totuus asiassa.

Peruskoulu vähintäänkin pyrkii tasa-arvoisuuteen, mutta lasten ja nuorten kotiolot ovat kaukana siitä. Tämä on vajaan kahden kuukauden etäopetuksen karuin muistutus.

Koulun tehtävä on myös sosiaalinen: on huolehdittava myös heikoimmista ja taattava kaikille yhtäläiset oppimisen mahdollisuudet. Etäopetuksessa tavoite jää aivan liian kaukaiseksi.

Monelle lapselle ja nuorelle koulun alku on iso helpotus. Heillä on oikeus käydä koulua ja tavata kavereitaan, tietysti tartuntavaara muistaen.

Perheilläkin ovat oikeutensa: osa lapsista jää tänään todennäköisesti kotiin vanhempien ottaessa opetuksen järjestämisen vastuulleen.

Toki pitää kantaa huolta kaikkien lasten ja nuorten sekä myös ammattiaan harjoittavien opettajien terveydestä. Aivan samaa huolta tuntevat laajasti kaikki suomalaiset.

Ihmiskontakteille eivät kouluissakaan altistu vain opettajat tai oppilaat, vaan monet muutkin ihmis- ja työntekijäryhmät.

Sama huoli tartuntavaarasta kuin opettajilla on esimerkiksi keskeisen tärkeästä siivouksesta, ruokahuollosta ja vaikkapa koulukuljetuksista vastaavilla.

Koulun päätehtävä, turvallinen ja tehokas opiskelu ei ole kadonnut mihinkään, mutta tavoitteisiin pääsemiseksi on etsittävä uusia keinoja.

Etäopetukseen siirryttiin erittäin nopeasti. Paluuta lähiopetukseen on pystytty onneksi valmistelemaan vähän rauhallisemmin.

Koulua ei joka paikassa käydä samojen kaavojen mukaan, vaan asioita pitääkin tehdä luovasti ja keskenään poikkeavin tavoin. Jos tänään on koulussa käsienpesukaaos, se helpottaa luultavasti jo huomenna.

Menot