Pääkirjoitukset

Koulujen syksy jatkuu siitä, mihin kevät päättyi

Korona jätti jälkensä oppilaitosten kevääseen, eikä alkavalla syyslukukaudellakaan voi huokaista helpotuksesta.
Koululaiset palaavat pulpettiensa ääreen ensi viikolla. Kuva: Emmi Korhonen
Koululaiset palaavat pulpettiensa ääreen ensi viikolla. Kuva: Emmi Korhonen

Syyslukukausi alkaa ensi viikolla oppilaitoksissa Suomessa edelleen poikkeuksellisissa tunnelmissa. Koronakevät jäi historiaan pitkästä etätyöskentelyjaksosta, joka päättyi vain kaksi viikkoa ennen kesäloman alkua.

Oppilaitosten digiloikassa putosi jokunen oppilas kyydistä, mutta valtaosin opetus onnistui olosuhteisiin nähden hienosti.

Urakka vaati kuitenkin opettajilta kovaa venymistä, oppilailta itseohjautuvuutta ja perheiltä jaksamista. Heikoimmalle jäivät oppilaat, joiden koulunkäyntiä vanhemmat eivät kyenneet tukemaan. Oppimisen tuessa on parannettavaa kuten digilaitteissakin.

Koronaviruksen uhka ei ole kadonnut, vaikka Suomessa tilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Lukuvuoden alku tarkoittaa paluuta lähiopetukseen mutta yhä suojautumisohjeilla ryyditettynä. Oppilaillahan on laissa taattu oikeus turvalliseen oppimiseen.

Vaatimusta tilojen väljyydestä on monissa oppilaitoksissa haasteellista toteuttaa. Käytännössä se saattaa vaatia lähi- ja etäopetuksen vuorottelua. Ruokailussa vuorojärjestely onnistunee suuremmitta pulmitta.

Poikkeuslain päätyttyä voidaan kunnittain ja alueittain päättää erilaisista poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä, jos koronavirus äityy alueella nousuun.

Kunta tai aluehallintovirasto voi päättää nopeasti koulujen sulkemisesta alueellaan, jos tartuntatilanne niin vaatii. Kunnissa pitää varautua etäopetukseen palaamiseen ja pystyä reagoimaan ajoissa.

Paluu etäopetukseen olisi rajallisenakin takaisku, sillä jo keväältä oppilaille kertyi etäilyn vuoksi paikkausta vaativaa oppimisvelkaa.

Hysteriaan ei kuitenkaan ole syytä. Koronavirus ei ole erityisen hanakka leviämään lasten keskuudessa. Hygieniaohjeistuksen noudattamisesta ei kuitenkaan ole varaa lipsua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistuksellaan avainroolissa. Koulut tarvitsevat pikaisesti ohjeet mm. mahdollisesta maskisuosituksesta.

Epävarmassa tilanteessa tarvitaan suunnitelmallista ja tiivistä viestintää koulujen ja kotien välillä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic