fbpx
Pääkirjoitukset

Koulukiusaaminen on oikeasti väkivaltaa

Kouluissa on tehty vuosia töitä koulukiusaamisen estämiseksi, eikä työlle näy loppua. Kiusaamista on jatkuvasti kitkettävä. Yhä lähes joka kymmenes oppilas kokee joutuvansa säännöllisesti kiusatuksi.

Koulurauhan julistus lukuvuodelle 2016–2017 tapahtui jokunen päivä sitten suojelijoinaan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Koulurauha-vuoden teema tähdentää, että jokainen on arvokas eikä ketään saa jättää ulkopuolelle. Tämä viesti tahtoo vain liian usein unohtua.

Koulukiusaaminen jättää tylyt jälkensä kiusattuun, jonka henkinen pahoinvointi tahtoo seurata aikuisikään saakka. Moni kaipaa koulukiusaamiseen keskustelujen ja sovittelun sijaan entistä järeämpiä ratkaisukeinoja ja kiusaajan päätymistä poliisin ja jopa tuomioistuimen hoteisiin.

Eduskunnassakin on pohdittu koulukiusaamisen kriminalisointia. Asiaa ajaa opettajataustainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) Lopelta.

Kyse on lähinnä eri rikosnimikkeiden yhdistämisestä koulukiusaamisen alle ja siten entistä selvemmästä pelotevaikutuksesta. Kansanedustaja Tiina Elovaara (ps.) on esittänyt ääritapauksissa koulukiusaajan pakkosiirtoa toiseen kouluun.

On perusteltua pitää koulukiusaamista rikoksena, mutta uusien rikosnimikkeiden sijaan tarvitaan ennen muuta päättäväistä toimintaa ja moniammatillista viranomaisyhteistyötä. Koulukiusaaminen on sekä henkistä että ruumiillista väkivaltaa koulupihalta nettiin asti.

Näin rikosilmoituksia voidaan tehdä esimerkiksi pahoinpitelystä, uhkauksesta, pakottamisesta, solvauksesta ja vainoamisesta. Väkivallasta voi ja kannattaa tehdä ilmoitus poliisille.

Kaikenikäiset joutuvat maksamaan vahingonkorvauksia kiusaamisen uhreille, vaikka vain 15 vuotta täyttäneet voidaan tuomita rikoksesta rangaistukseen.

Alle 15-vuotiaat kiusaajat joutuvat työstämään tekojaan sosiaaliviranomaisten kanssa. Kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää.

Entistä kovemmat rangaistukset ovat houkuttava vaihtoehto, mutta perimmäistä ongelmaa ne eivät taida poistaa. Lapset, nuoret ja aikuiset on saatava yhteisrintamana toteamaan, että kiusaamiselle ei saa kääntää selkäänsä ja jokaisen velvollisuus on puuttua kiusaamiseen.

Empatiaa on opeteltava ja opetettava jo päiväkodista alkaen.

Menot