Pääkirjoitukset

Kouluratkaisut eivät synny tuskitta

Mikään ei kuumenna päättäjien tunteita niin kuin koulun lakkautus. Paitsi ehkä pysäköinti- tai jätehuoltokysymykset.

Kouluverkkoasiat ovat jälleen ajankohtaisia kaikissa Hämeenlinnan seudun kunnissa.

Hämeenlinnassa tapetilla on Lyseon lukion tai vaihtoehtoisesti muutamien muiden koulujen siirtäminen Myllymäkeen ammattikorkeakoululta vapautuviin tiloihin. Lasten ja nuorten lautakunta ei ottanut asiaan vielä tällä viikolla kantaa, vaan siirsi päätöksentekoa vuodella odottamaan tarkempia kustannusselvityksiä.

Janakkalassa koulutuslautakunta puolestaan poisti budjettiesityksestään maininnan kaksiopettajaisten koulujen lakkauttamisesta, vaikka pikkukouluista luopuminen mainitaan kunnan talouden tasapainotusohjelmassa. Tekeillä olevassa kouluverkkoselvityksessä pohditaan nyt myös mahdollisuutta koulujen laajentamiseen niiden lakkauttamisen sijaan.

Hattulassa on tänä vuonna lakkautettu Rahkoilan koulu ja päätetty Hurttalan koulun lopettamisesta siinä vaiheessa, kun uusi Päivärinteen koulu valmistuu. Tällä hetkellä kunnassa keskustellaan Parolan lukion hallinnollisesta siirtämisestä osaksi Hämeenlinnassa toimivaa lukioliikelaitos Tavastiaa.

Koulupäätökset eivät ole koskaan helppoja, mikä nähtiin tällä viikolla sekä Hämeenlinnassa että Janakkalassa. On helpompaa vaatia lisää selvityksiä kuin tehdä päätöksiä koulujen lakkauttamisista ja siirroista, vaikka selvityksen lopputulos olisikin jo sitä tilattaessa tiedossa.

Näissä tapauksissa asiat ovat aidosti auki, kunnista vakuutellaan. Päätöksenteko on silti edessä ennemmin tai myöhemmin, eivätkä ratkaisut synny tuskitta silloinkaan.

Oma koulu on sen oppilaille ja näiden vanhemmille saavutettu etu, josta ei haluta luopua vapaaehtoisesti. Myös päättäjillä on tunnesiteitä vanhoihin opinahjoihinsa.

Toisessa vaakakupissa painavat taloudelliset ja pedagogiset syyt. Kannattaako kunnan tiukkenevassa taloustilanteessa pitää yllä kaikkein pienimpiä kyläkouluja? Olisiko isommassa koulussa tarjolla laadukkaampi oppimisympäristö?

Argumentteja riittää niin puolesta kuin vastaan. Joskus koulukeskustelu äityy jopa kuntaliitoskeskusteluksi. Näin on käynyt aika ajoin esimerkiksi Hattulassa, jossa on esitetty toistuvasti pelkoja Parolan lukion alasajosta.

Ehkä hieman yllättäen kunnassa on nyt väläytelty varovaisesti vihreää valoa Parolan lukion siirtämiselle osaksi Tavastiaa.

Hattulalaisten tuskaa ovat selvästi helpottaneet lukiotyöryhmässä vierailleiden Lammin lukion edustajien positiiviset kokemukset Tavastiasta. Lammin lukion tulevaisuushan turvattiin aikanaan myös liitossopimuksessa, joten koulua ei uhkaa juuri nyt erityisesti mikään.

Samaa kannattaa hattulalaistenkin tavoitella, mikäli liitosneuvotteluihin seudulla joskus päädytään.

Päivän lehti

28.1.2020