Pääkirjoitukset

Koulutuksen jatko turvaa lasialaa

Ammattiopisto Tavastia päätti jatkaa lasialan koulutusta Urjalan Nuutajärvellä. Päätös ei ollut viimeaikaisten koulutuspoliittisten linjauksien keskellä suurimpia, mutta sillä oli suuret vaikutukset koko lasialalle ja etenkin Nuutajärven kovia kokeneelle lasikylälle.

Tavastia kantoi ”yhteiskunnallisen vastuunsa”, mutta lasikoulun jatko tuskin olisi ollut mahdollista ilman laajaa yhteistyötä.

Nuutajärven lasiyhteisö on vahvasti mukana tukemassa toimintaa. Lasitaiteilijoiden yhteenliittymä Lasikomppania ja lasikylän turvaksi perustettu kulttuurisäätiö ovat ammattiopiston rinnalla turvaamassa lasikoulun tulevaisuutta. Konsepti on harvinainen ja kertoo lasikoulutuksen erityisasemasta tässä maassa.

Kulttuurisäätiö kustantaa Nuutajärvelle uuden lasiuunin ja Lasikomppania tekee tarvittavia remontteja, jotta opetus jatkuu paremmissa tiloissa. Kaikki hyötyvät, mutta suurin voittaja on lasitaide ja koko lasiteollisuus, sillä ilman uusia ammattitaitoisia tekijöitä koko ala on pitemmän päälle tyhjän päällä. Koulutus on selvästi vahvistanut rakennemuutoksen keskellä olevaa lasiteollisuutta.

Lasikoulutuksen tueksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä, mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat ylimääräiset valtionavustukset, joiden varassa lasikoulutusta on viime vuosina pyöritetty. Valtiontukea on tullut vain vuodeksi kerrallaan, ja se on aiheuttanut osaltaan epävarmuutta Nuutajärvellä.

Lasikoulutuksen tukeminen on normaalia ammatillista koulutusta kalliimpaa. Siihen on viimein saatava jatkuvuutta, sillä uudet opiskelijat valitaan jälleen kerran kaksivuotiseen koulutusohjelmaan.

Lasikoulu on toiminut parikymmentä vuotta. Koulu syntyi lasitaiteilija Oiva Toikan aloitteesta. Ensimmäinen valtakunnallinen lasialan ammatillinen koulutus käynnistyi kesäkuussa 1993.

Moni nykyisistä lasintekijöistä on valmistunut Tavastian järjestämästä lasikoulusta.

Erikoisalan koulutus on edelleen varsin suppeaa. Aloituspaikkoja on alle 20, joten valtioavuissakaan ei ole suurista summista kysymys.

Tavastian päätös lasikoulun jatkamiseksi oli vaihteeksi hyvä uutinen lasikylälle, jota on viime vuosina koeteltu moneen otteeseen. Yli 200 vuotta vanhat perinteet ovat olleet vakavasti uhattuina.

Lasitehtaan omistava Fiskars päätti vuosi sitten keskittää lasintuotantonsa kokonaan Iittalaan. Se hiljensi teollisen toiminnan ja vie työpaikkoja Nuutajärveltä. Pitkäaikaisen omistajan usko lasikylään on hiipunut muutenkin. Yhtiö laittoi alkuvuodesta myyntiin mittavan kiinteistömassansa Nuutajärvellä. Hehkuva lasikylä -hanke puolestaan päättyi viime vuoteen. Lasikoulun jatkuminen ei olisi voinut tulla parempaan hetkeen.

Lasikoulu ja lasitaiteilijat jatkavat Nuutajärvellä, ja teollinen tuotanto jatkuu Iittalassa.

Suomalainen lasiosaaminen keskittyy edelleen vahvasti Kanta-Hämeeseen.

Päivän lehti

1.4.2020