fbpx
Pääkirjoitukset

Koulutussäästöt ovat tarkkaa tasapainoilua

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) leikkaa koulutuksesta ja samaan aikaan rakentaa pohjaa tulevaisuuden suomalaiselle osaamiselle. Tehtävä on epäkiitollinen, mutta ei täysin mahdoton.

Koulutus ja tutkimus ovat tulevaisuuden kivijalkoja. Kaikki lähtee perus- ja esiopetuksesta, ja huipulla ovat yliopistot sekä korkeatasoinen tieteellinen tutkimus.

Ilman koulutettuja ihmisiä on turha haikailla loistavaa tulevaisuutta ja uutta Nokiaa, jos sitten ikinä voi yksittäinen yritys tai innovaatio nousta ylitse muiden menestystekijäksi.

Taloudellisesti vaikeana aikana myös koulutus on joutunut leikkauslistalle, nimenomaan: joutunut. Koulutuksen osuus julkisista menoista on niin suuri, ettei se voi oikein millään jäädä sivuun. Tarvitaan kuitenkin tarkkaa tasapainoilua, ettei koulutusta säästetä henkihieveriin.

Demarijohtoinen oppositio ryöpytti hallitusta leikkauksista eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Koulutuksen kehittäminen, digitalisaatio ja muun muassa koulutuskokeilut kuuluvat hallituksen kärkihankkeisiin, mutta niistä ei nyt puhuttu.

Kun leikataan, niin leikataan ja sitä pidetään yksiselitteisesti pahana. On kuitenkin nähtävä myös pintaa syvemmälle. Hyvä esimerkki on ammattikorkeakoulujen ja tiedeyliopistojen työnjako. Se ei voi olla niin kiveen hakattu, ettei siitä voida edes puhua ilman, että verenpaineet nousevat kampuksilla.

Virheitä on tehty jo menneiden hallitusten aikana. Peruskouluissa opetustyötä tekevät tuntevat asian karvaasti: on säästetty jopa hyvinäkin aikoina. Samaan aikaan on rakennettu useiden valtaviksi paisuneiden oppilaitosten liepeille hallintohimmeleitä. Tämän kaiken hedelmiä korjataan nyt.

Ratkaiseva ei ole ollut opetusministerin puoluekanta. Vastuussa ovat olleet myös demarit, joista nyt kansanedustaja Jukka Gustafsson veti esiin jopa säästöistä huolestuneen vuorineuvoksen yörauhan.

Poliittinen muisti on lyhyt. Keskusta saa kokoomuksen ohella pääasialliset haukut leikkauksista, joita se itse oli vielä keväällä oppositiossa vastustamassa. Vaalihuumassa säästöjä eivät kannattaneet enää silloiset hallituspuolueetkaan.

Koulutusta on pystyttävä tarkastelemaan avoimesti ilman poliittisia jännitteitä. Asia on liian arvokas uhrattavaksi puoluepolitiikan alttarille.

Menot