Pääkirjoitukset

Kourimisvideo saattoi olla vaalikamppailun käänne

Amerikkalaiset äänestävät neljän viikon päästä presidentinvaaleissa, joita ovat saatelleet kaikkien aikojen mediakohu ja kiihtyvä loanheitto.

Republikaanien Donald Trumpin tiedettiin pystyvän vaalikamppailussa melkein mihin tahansa möläytyksiin.

Amerikan suuruuden palauttamiseen perustuva ulkopolitiikka, muslimiviha ja ääritaantumukselliset siirtolaisasenteet ovat kuitenkin vain jäävuoren huippua. Niiden kanssa amerikkalainen äänestäjä olisi ehkä voinut jopa elää.

Trumpin härskien naisenteiden paljastuminen oli kuitenkin liikaa jopa patavanhoillisille. Perjantaina, sopivasti ennen viikonvaihteen vaaliväittelyä nousi julkisuuteen video, jossa Trump kertoo avoimesti harrastamastaan naisten ahdistelusta.

Trump on selittänyt, että ns. kourimisvideo on pelkkää ”pukukoppipuhetta”. Iljettävyyksien vähättely ja ensi kertaa vaalikampanjan aikana kuultu pahoittelu eivät kuitenkaan ole menneet läpi.

Trump astui omaan miinaansa. Käänne ennestäänkin edellä olevan demokraattien Hillary Clintonin hyväksi näyttää jopa ilmeiseltä.

Kymmenet republikaanisen puolueen merkittävät poliitikot ilmoittivat välittömästi viikonloppuna, etteivät ole Trumpin takana. Kukaan ei halua olla ahdistelijan kelkassa.

Donald Trump on ollut alusta alkaen kivi maltillisten republikaanijohtajien kengässä. Jo hänen voitokkaan esivaalikiertueensa aikana puhuttiin, miten puoluejohto ehkä kuitenkin onnistuisi vaihtamaan hänet toiseen ehdokkaaseen. Nyt se on jo myöhäistä, vaikka hätäkokouksia pidetäänkin. Trumpin mukana romuttuu väistämättä osa myös hänen edustamansa puolueen arvovallasta.

Vaaliväittelyssä Donald Trump jatkoi aikaisempaa hyökkäävää linjaansa ja yritti kaikin keinoin kääntää huomion pois videokohusta. Trump uhkasi Clintonia jopa vankilalla viitaten tämä ulkoministeriaikaiseen sähköpostikohuun.

Clintonin tarvitsee tehdä jatkossa vain tarpeellisin: kerrata rauhallisesti, miten epäluotettava Trump on.

Loppupäätelmät jäävät amerikkalaisille äänestäjille. Lopulta pelistä voi kuitenkin tulla äärimmäisen jännittävä.

Donald Trump lupaa amerikkalaisille muutosta, ja muutosta amerikkalaiset haluavat. Muutoksen suunta vain on jäänyt täysin epäselväksi.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic