Pääkirjoitukset

Kova brexit käy yhä todennäköisemmäksi

Brexit ei uhkaa kaatua vain brittien niskaan, vaan saarivaltion EU-eron loiskeet yltävät myös kotomaahamme.

Britannialla ja Euroopan unionilla on vain jokunen viikko aikaa löytää sopu eron ehdoista, jotta hanke olisi paketissa EU:n marraskuun huippukokouksessa.

Britannian ero EU:sta koittaa ensi vuoden maaliskuun lopulla.

Britannia ja EU ovat alustavasti sentään sopineet parin vuoden siirtymäajasta maaliskuun jälkeen, jolloin Britannia joutuu vielä kunnioittamaan EU:n lainsäädäntöä.

Ei hyvältä näytä. Aivan liian monet kysymykset ovat pahasti auki, ja brittipääministeri Theresa Mayn neuvottelulinja on joutunut omien hampaisiin.

Epätoivon myötä ovat nousseet puheet jopa jatkoajasta neuvotteluille.

May on syyttänyt takkuamisesta EU:n perustellun topakkaa linjaa, kun unionin kannalta Britannia on halunnut noukkia vain rusinat pullasta.

Entistä suuremmaksi ja todennäköisemmäksi uhaksi on muodostunut kova brexit eli Britannian eroaminen EU:sta ilman sopimusta.

Brittikonservatiivien uhittelusta huolimatta harva todella toivoo kovaa brexitiä. Sitä käytetään peukaloruuvina, vaikka se kävisi kipeästi brittien näpeille.

Ulkoministeriö on kehottanut Uutissuomalaisen mukaan suomalaista elinkeinoelämää varautumaan myös kovan brexitin mahdollisuuteen. Rajamuodollisuudet lisäisivät osaltaan Britannian eron haittavaikutuksia Suomen taloudelle.

Mayn asema neuvottelijana horjuu, kun Britanniassa vellovat sekaisin vaatimukset tiukemmasta neuvottelulinjasta, uudesta kansanäänestyksestä ja parlamenttivaaleista.

Britit ovat brexitin edellä epätietoisuuden vallassa ja etsivät puoliväkisin eri keinoja päästä yli pattitilanteesta.

Brexit on jo tähän mennessä käynyt Britannialle kalliiksi ja vielä tyyriimmäksi se on käymässä.

Pahin kanto kaskessa on Irlannin rajakysymys. EU:lle ei käy tavaroiden kulkeminen rajan yli ilman Britannian kuulumista unionin sisämarkkinoihin.

Brexitistä seuraa joka tapauksessa Euroopan ja jopa maailmanlaajuinen talouskuohunta. Kova brexit on kaikille kaikkein huonoin vaihtoehto.