Pääkirjoitukset

Kovalle kaksikolle tulossa vastapainoa

Alexander Stubb (kok.) lähtee ennakoidusti kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi ensi kesäkuussa Lahden puoluekokouksessa.

Ilmeisesti palaute eurovaalikentillä on ollut niin rohkaisevaa, ettei Stubbilla ollut sinivalkoisissa pyöräilytrikoissaan muuta vaihtoehtoa kuin puheenjohtajaehdokkuus.

Kokoomuksen puheenjohtajan ja samalla Suomen pääministerin paikasta on nyt kisaamassa kova ministerikaksikko.

Nyt kisa voi vasta kunnolla alkaa. Ehdokkaat tosin kehuvat kilvan toinen toisiaan. Molemmat ovat sekä päteviä että sopivia, mutta keskenään myös silmiinpistävän samanlaisia.

Toinen on korkeintaan vielä helsinkiläisempi toista. Poliittisista linjauksistakin saa etsiä tikun kanssa eroavaisuuksia, eikä niitä löydä oikein sittenkään. Selvin ero on siinä, että ensimmäiseksi kilpaan ilmoittautunut Jan Vapaavuori on poliittisesti huomattavasti kokeneempi. Stubbilla taas on tuhat kertaa enemmän tuiki tarpeellista somesäteilyä.

Samanlaisuus voi nousta jopa haitaksi asti.

Vastapainoa Vapaavuorelle ja Stubbille on tulossa. Yhden tai tällä kertaa vielä kahdenkaan ehdokkaan varaan ei rakennu aito valintatilanne, jonka Lahteen kokoontuva puoluekokousväki varmasti haluaa.

Naisehdokasta on toistaiseksi vain spekuloitu, kun edellisen puheenjohtajan eli Jyrki Kataisen vanavedessä politiikan huipulle nousseet ministerit Henna Virkkunen ja Paula Risikko eivät ole vielä ilmoittaneet juuta eivätkä jaata.

Heidän lisäkseen puheenjohtajaehdokkuutta harkitsee hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Eurovaaliehdokkaana hänkin kiertää vaalikentillä, tiistaina muun muassa Seinäjoella.

Arvailu on päättymässä, kun kokoomusnaiset keskenään sopivat, kuka tai ketkä heistä lähtevät kilpaan. Luonnollisesti päätöksen pitää olla myös vahvasti henkilökohtainen. Sanansa sanottavana on myös kokoomusnaisten puheenjohtajalla, kansanedustaja Lenita Toivakalla.

Kysymys on sukupuolesta ja periaatteista, mutta vielä huomattavasti enemmän linjasta.

Kokeneen poliitikon ja asioihin perusteellisesti perehtyvän Pietikäisen sosiaalireformistinen linja tekee selvän pesäeron euroliberaaliin Stubbiin.

Vapaavuori on pyrkinyt pontevasti eroon oikeistolaisen leimasta ja sanonut, että häntä on kutsuttu myös vasemmistolaiseksi.

Pietikäisellä on takanaan pitkä ura kansanedustajana. Hän toimi ympäristöministerinä jo 1990-luvun alussa, ja on nyttemmin vaikuttanut europarlamentissa. Lisäksi hän on toiminut kokoomuksen varapuheenjohtajana.

Sirpa Pietikäinen koki kovan koulun yli kymmenen vuoden takaisen rattijuopumustuomionsa yhteydessä.

Jan Vapaavuorella on puolestaan taustallaan muun muassa nuorena henkilönä saatu tuomio pahoinpitelystä.

Lain edessä sovitettuja rikkomuksia olennaisempaa on se, että kokoomus tarvitsee taitavan puheenjohtajan ja Suomi pystyvän pääministerin.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic