Pääkirjoitukset

Kovan onnen laitos käynnistyy vielä joskus

Kylmänä ja teollistuneena maana Suomi tarvitsee paljon sähköä, mutta vähemmän päästöjä. OL3:n valmistumisaikataulua lykättiin jälleen.
Tällaiselta kolmosyksikön uumenissa näytti toukokuussa. OL3 on heittämällä yksi maailman kalleimpia yksittäisiä rakennuksia. Kuva: Arno Juutilainen
Tällaiselta kolmosyksikön uumenissa näytti toukokuussa. OL3 on heittämällä yksi maailman kalleimpia yksittäisiä rakennuksia. Kuva: Arno Juutilainen

Tuskin kukaan olisi alkuvuonna 2002 osannut epäillä, että eduskunnalta rakentamisluvan uudelle ydinvoimalalle saanut Teollisuuden Voima kertoisi heinäkuussa 2019, että Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa ensi kesänä.

Tai alkaa ja alkaa, mutta näillä näkymin näin ainakin ennustetaan.

Reilusti yli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä oleva hanke on jättimäinen ponnistus ja samalla valtava rahareikä laitostoimittajalle.

Lisäkulut ovat joka tapauksessa useita miljardeja euroja, liekö kukaan enää vuosiin niitä edes laskenut tarkasti. Tärkeintä on kuitenkin saattaa kolmosyksikön projekti vihdoin maaliin ilman turvallisuudesta tinkimistä.

Areva–Siemens-konsortion mukaan polttoaine ladataan OL3-laitosyksikön reaktoriin tammikuussa 2020 ja laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa valtakunnan verkkoon huhtikuussa 2020.

Säännöllinen sähköntuotanto alkaa puolestaan heinäkuussa 2020.

Käyttöönotto-ohjelman mukaisesti laitosyksikkö tuottaa 1-3 terawattituntia sähköä vaihtelevin tehoin aikana, joka alkaa verkkoon liittämisestä ja päättyy säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.

Edellisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa ensi vuoden tammikuussa. TVO:sta huomautettiin vielä hieman happamasti, että nykyinen projektiaikataulu on laadittu laitostoimittajan kanssa, joka edelleenkin vastaa aikataulun pitävyydestä.

OL-3-projekti on venynyt tolkuttomasti, ja laitostoimittajan ohella mittava häviäjä on ollut ilmasto. Pohjoisena ja teollistuneena maana Suomi tarvitsee paljon sähköä, mutta vähemmän päästöjä.

Tunnettua on, että ydinvoima tuottaa vakaasti sähköä pilvisenä ja tuulettomanakin päivänä ja yhdessä uusiutuvien energianlähteiden kanssa ydinvoimalla on suuri rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Kovan onnen laitos käynnistyy kyllä joskus lähitulevaisuudessa. Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin.

Sen jälkeen TVO voi kehuskella, että Olkiluodossa on otettu käyttöön Suomen suurin yksittäinen ilmastoteko.