Pääkirjoitukset

Kovempia tuomioita on odotettu jo pitkään

KKO:n ennakkopäätös toivottavasti viestii syyttäjille, millaisia rangaistuksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi vaatia. Seksuaalirikosten lainsäädäntöä on vielä muutettava.
Seksuaalirikosten lainsäädännön muuttamiselle on tarvetta, vaikka kovempia tuomioita on tänä keväänä jaettukin.

Korkein oikeus (KKO) antoi tänä keväänä selvän signaalin siitä, millaisia rangaistuksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulee Suomessa antaa.

Käräjäoikeus oli tuominnut tekohetkellä 23-vuotiaan miehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksin harrastamisesta humaltuneen 13-vuotiaan tytön kanssa. Itä-Suomen hovioikeudessa tuomio koveni, mutta pysyi edelleen ehdollisena.

Korkein oikeus katsoi miehen teon törkeäksi, ja kovensi rangaistuksen kahteen vuoteen vankeutta. Tärkeää oli, että rangaistus tuli kärsittäväksi ehdollisen sijaan ehdottomana (HäSa 25.5).

Etelä-Savon käräjäoikeuden ja korkeimman oikeuden tuomioiden välillä on huomattavan suuri ero. Aina voi tietenkin keskustella siitäkin, oliko 23-vuotiaan saama kovennettu tuomio vieläkään yleisen oikeustajun mukainen.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) huomauttaa tänään Hämeen Sanomissa, että raiskaustapauksissa oikeuksissa sovelletaan liian usein rangaistusasteikon alinta kolmannesta. Ehdollisia rangaistuksia jaetaan jopa 40 prosentissa tapauksista.

Syy löytyy Heinosen mukaan ensikertalaisuusmääritelmän tiukasta ja kategorisesta noudattamisesta.

Totta onkin, että monesti rangaistukset vaikuttavat hämmästyttävän pieniltä julmiin tekoihin nähden.

Samalla on viisasta pitää mielessä, ettei yleinen oikeustaju ole helposti ja yksiselitteisesti määriteltävissä. Ainakaan netin lynkkauspalstoista tai pienen otannan kyselyistä ei voi tehdä päteviä johtopäätöksiä.

Seksuaalirikosten lainsäädännön muuttamiselle on tarvetta, vaikka kovempia tuomioita on tänä keväänä jaettukin. Selvä parannus olisi ensinnäkin se, että raiskauksen määritelmä sidottaisiin ensisijaisesti uhrin suostumuksen puutteeseen.

Parannus jättäisi kuitenkin lapset edelleen mahdottomaan asemaan.

Tämä huomattiin viimeistään silloin, kun aikuinen mies ei saanut rangaistusta raiskauksesta tapauksessa, jossa jäi näyttämättä, että sukupuoliyhteydet olivat tapahtuneet vastoin lapsen tahtoa. Seksuaalisen hyväksikäytön uhri oli kymmenvuotias.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi