Pääkirjoitukset

Koventunut asenne näkyy tuomioissa

Helsingin käräjäoikeuden tuomiot Nova-johtajille ja kansanedustaja Ilkka Kanervalle kertovat oikeuslaitoksen koventuneesta asenteesta talousrikollisuutta ja korruptiota kohtaan.

Kanervan rikokset liittyvät hänen 60-vuotisjuhliinsa, joita Nova-johtajat ja muut liikemiehet avokätisesti rahoittivat.

Merisalon kuuden vuoden ja Yli-Saunamäen 3,6 vuoden ehdotonta sekä Kanervan 1,3 vuoden ehdollista tuomiota on kommentoitu ahkerasti. Merisalolle ehdoton tuomio on jo kolmas.

Poliitikot pitävät niitä kovina, mutta kansa keskustelupalstoilla on valmis jopa kovempiinkin rangaistuksiin.

Kuuden vuoden ehdottomia tuomioita on Suomessa langetettu yleensä vain henkirikoksista. Kaikki tuomitut ovat valittaneet hovioikeuteen, joten prosessin julkinen puinti jatkuu vielä pitkään.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen totesi, etteivät tuomiot ole lajissaan mitenkään erityisen ankaria. Harvinaisina hän kuitenkin niitä piti.

Tuomioiden kovuuteen vaikutti ilman muuta yleinen ilmapiiri: kansalaiset ovat kyllästyneet vallasväen suhmurointiin ja hyvä veli -verkostoihin.

Rikosvyyhti kaikkine sivujuonineen on jo vaikuttanut ja vaikuttaa jatkossa yritysten käyttäytymiseen. Kestitsemisessä ja tukien jakamisessa ollaan aikaisempaa paljon tarkempia. Puolueiden ja yksittäisten poliitikkojen kampanjarahoitukset ovat jo muuttuneet aikaisempaa avoimemmiksi, kun säädöksiä on tiukennettu.

Merisalo ja Yli-Saunamäki toimivat Nova-yhtiöissä törkeällä tavalla yrityksen edun ja myöhemmin velkojien edun vastaisesti. He syytivät suruttomasti rahaa puolueille ja poliitikoille sekä tekivät hulppeita investointeja, joihin heikosti menneellä yrityksellä ei ollut alkuunkaan varaa.

Kaksikko tuotti toimillaan viiden miljoonan euron vahingon velkojilleen.

Eipä ihme ollut, että Merisalo oli varma tuomiostaan, mutta yllättyi toki sen ankaruudesta.

Kanerva otti tuomionsa raskaasti. Se kun oli sinetti hänen pitkälle poliittiselle uralleen. Toki hän voi jatkaa vaalikauden loppuun kansanedustajana, koska oikeusprosessi jatkuu, ja hänet voidaan erottaa vain jos kaksi kolmasosaa eduskunnasta niin äänestää.

Seuraavissa vaaleissa hän tuskin on enää ehdolla, vaikka tuomio vielä lievenisi tai tuomio jopa kumottaisiin. Hänen poliittiseen kilpeensä on matkan varrella tarttunut jo liian monta tahraa. Kokenut Kanerva ei ole enää puolueelleen resurssi vaan rasite.

Kanerva pitää itseään syyttömänä, koska oikeudessa ei kyetty osoittamaan, että lahjoitusten vastaanottaminen olisi vaikuttanut hänen toimiinsa millään lailla.

Oikeus katsoi, että runsaiden lahjoitusten vastaanotto liikemiehiltä, joilla oli selkeä intressi vaikuttaa Kanervan toimiin, riitti jo sinänsä tuomioon. Näin myös suomalaisten oikeustaju sanoo.

Menot