fbpx
Pääkirjoitukset

Kreikan on valittava tiensä

Pysykää EU:ssa, pitäkää kiinni eurosta ja olkaa edelleen euroaluetta! Näin vetosivat monet valtiovarainministerit euroalueen tapaamisessa Brysselissä. Viesti lähti kohti Ateenaa, jossa jatkuivat äärimmäiset vaikeat hallitusneuvottelut.

Vakuuttelulta piilossa on toisenlaista liikettä: monien arvioiden mukaan EU:n johto kirjoittaa suunnitelmia, joissa Kreikka irrottautuu eurooppalaisesta yhteistyöstä.

Kreikan toivotaan pysyvän EU:ssa ja euroleirissä, tilanne on kuitenkin erittäin kriittinen. Kreikka voi sanoa hyvästit Euroopalle, mihin mahdollisuuteen EU:n täytyy tietysti varautua.

Vetoomusten rinnalla Eurooppa on tehnyt Kreikalle täysin selväksi, että taloutta ja varsinkin Kreikan tukemista koskevat neuvottelut on neuvoteltu. Kreikka joko pitää kiinni sovitusta, muussa tapauksessa sen yhteistyö eurooppalaisen leirin kanssa on loppu.

Kuinka vakavasti kylmä tosiasia otetaan vastaan Kreikassa, se selvinnee muutaman päivän kuluessa. Poliittisen kentän äärilaidat niin vasemmalla kuin oikealla antavat kansan ymmärtää, että maa voisi neuvotella taloussopimukset uusiksi.

Politiikka on äärimmäistä vastuuttomuuden kansankosiskelua. Kreikan ja kreikkalaisten on viimeinen hetki ymmärtää eurooppalaisen kärsivällisyyden olevan nyt tapissa.

Tähän asti tahtipuikkoa heiluttivat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy. Saksan osavaltiovaalien tulos todisti Merkelin sisäpoliittisen perustan murenemisesta, Ranskassa puolestaan on uusi presidentti.

Kreikassa on turha laskea sen varaan, että Eurooppa olisi valmis myönnytyksiin, koska se pelkään Kreikan lähdön seurauksia.

Jos Kreikka hylkää euron ja EU:n, suuri eurooppalainen ongelma on silloin ratkennut. Siitä lähtien Kreikka olisi yksin vastuussa kohtalostaan, EU ja euroalue voisivat alkaa uuden ajan rakentamisen.

Kreikan kädessä on olemattoman heikkoja kortteja, vaikka kansalle muutakin uskotellaan. Talous romahtaa viimeistään silloin, kun Eurooppa lopettaa maan tukemisen. Seurauksena on kaaos, jonka koko laajuutta ja kestoa voi vain arvailla.

Kreikkalaiset joutuvat koville osana Eurooppaa, omalla tielle lähdöstä kertyy vieläkin suurempi lasku.

Kreikan talousongelmien ratkaisemiseksi on haettu mallia Argentiinasta ja Islannista. Esimerkit ovat sikäli hyviä, että lähes täydellisestä pimeydestäkin voi löytää oven parempaan aikaan.

Taloudessa tilanteet ovat kuitenkin hyvin erilaisia, siksi Kreikasta ei voi tulla vanhoja kaavoja kopioimalla uutta Argentiinaa tai Islantia.

Vaalien uusiminen lasketaan demokratian vahvoiksi lenkeiksi, Kreikassa uusista vaaleista on tullut peliväline. Puolueet kyttäävät kansan mielialoja peilaavia kannatusmittauksia ja arvioivat niiden valossa tukeako uutta kierrosta vai ei.

Tällaiseen peliin Kreikalla ei ole varaa!

Menot