fbpx
Pääkirjoitukset

Kreikan piikki on sulkeutumassa

Kreikalle
ei tule järjestää uutta tukipakettia, linjasi kansanedustaja Ben Zyskowicz ja sai heti tukea oppositiosta. Keskustan kansanedustajan Mauri Pekkarisen mielestä on oikein hyvä, että kokoomuspoliitikko on herännyt eurohuumasta.

Tuskin erittäin kokenut poliitikko on mistään eurohuumasta todellisuuteen siirtynyt. Zyskowiczin erittäin rajusti Suomen Eurooppa-politiikkaa ravistelevalle kannanotolle on etsittävä syvällisiä syitä.

Helsinkiläinen porvaripoliitikko ei ole vaatimuksineen yksinäinen susi keskellä erämaata. Kreikan tukihanan sulkemista ja jopa tylyä erottamista euroleiristä ovat vaatineet jo moneen kertaa lukuisat poliitikot ja talouden asiantuntijat.

Euron kriisi, jossa Kreikalla on iso rooli, on kestänyt kerta kaikkiaan liian kauan. Ratkaisun malleja sinkoilee ilmassa, silti euroalue on ilmeisesti ajautumassa taantumaan.

Eikä tässä kaikki: mahdollista on euroalueen hajoaminen, vaikka tätä ei kukaan vastuullinen poliitikko tai talouden vaikuttaja sano ääneen.

Kriisin pitkittyminen hermostuttaa Suomen poliittista johtoa – ja varsinkin siksi, että kansa alkaa olla kyllästynyt tukipaketteihin ja synkkien talousuutisten tulvaan.

Ben Zyskowicz saattoi hyvinkin haistella kansallista ilmapiiriä ja sanoa ääneen kansan enemmistön tahdon.

Viileän asiallisesti sietää pohtia varsinkin sitä, mikä summa euroja Kreikalle riittäisi. Totta kai pakettien solmiminen näyttää muiden kuin Zyskowiczin silmin siltä, että näin jatkuu tästä eteenpäin arvaamattoman kauan.

Tällainen politiikka ei ole uskottavaa Suomelle, ei euroalueelle eikä edes Kreikalle.

Kreikka on asiansa itse sotkenut ja siksi maa on itse pääasiassa vastuussa taloutensa tervehdyttämisestä.

Kukaan ei voi vakavissaan väittää, että Eurooppa olisi jättänyt Kreikan yksin.

Zyskowiczin vaatimus voi ratkaisevasti rukata pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen Eurooppa-politiikan linjaa.

Äänessä oli poliitikko, jonka sanoilta ei edes vankan aseman puoluejohtaja Katainen voi korviaan sulkea. Kokoomus ei voi tässäkään asiassa kävellä Zyskowiczin yli.

Kreikka on kokoomuksen eduskuntaryhmän esityslistalla. Nyt on kyse vain siitä, kuinka moni edustaja vetää Kreikka-tuesta samat johtopäätökset kuin pitkän linjan kansanedustaja, joka ei ole kuitenkaan ollut päivääkään ministerinä.

Maan hallituksen pelitila kutistui, ehkä ratkaisevasti. Tästä eteenpäin sen on entistä vaikeampi tukea Kreikkaa, vaikka tuelle olisi järjestettävissä jonkinlaiset vakuudet.

Kun Zyskowicz on avaamassa tietä, sille riittää tulijoita. Kun keskeinen oikeistopoliitikko kääntää selkänsä Kreikalle, on vaikea kuvitella tukea seuraavalle tukipaketille löytyvän esimerkiksi vasemmistoliiton riveistä.

Ensimmäiset äänet varoittavat Kreikan erosta euromaille koituvasta laskusta. Totta, mutta jos Kreikkaa sidotaan euroon uudella tukipaketilla, sen taakse on löydyttävä riittävästi poliittista voimaa.

Menot