fbpx
Pääkirjoitukset

Kreikan vekseli erääntyy sunnuntaina

Euroopan unionin, Kansainvälisen valuuttarahaston, euromaiden ja Euroopan keskuspankin kärsivällisyys Kreikkaa kohtaan loppui tiistaina. EU:n huippukokous asetti ehdottomaksi ja viimeiseksi takarajaksi ensi sunnuntain. Siihen mennessä polun pää pois sietämättömäksi käyneestä Kreikan talouskriisistä on oltava selvillä.

Kreikan viime sunnuntainen kansanäänestys ei avannut lujaa solmua. Toistaiseksi sen ainoa myönteinen ja sopua edistävä seuraus on ollut särmikään valtiovarainministerin Giannis Varoufakiksen ero tehtävistään. Hänen tilalleen nousi maltilliseksi tunnettu Euklides Tsakalotos.

Moneen kertaan toistettu ikävä tosiasia on nyt realisoitumassa. Kreikan kriisiin ei enää ole olemassa hyviä ratkaisuja, vain huonoja ja erittäin huonoja.

Rahoittajien on taas kerran kaivettava kuvetta tai luovuttava merkittävästä osasta saataviaan. Satojen miljardien eurojen velkojen lyhennysohjelmaakin on kevennettävä lukuisilla lisävuosilla.

Kreikan on esitettävä muutamassa päivässä talous- ja uudistusohjelma, joka tyydyttää EU-maita. Jos sellainen syntyisi, siihen olisi pakko sisällyttää kansanäänestyksen hengen vastaisia yksityiskohtia. Samalla myös johtava hallituspuolue Syriza joutuisi kääntämään takkiaan vaalilupauksistaan.

Ahtaasta portista kulkevat myös monet EU-maat, muun muassa Suomi. Neuvottelijoilla ei ole valtuuksia lisätä Suomen sitoumuksia enää eurollakaan.

Euroopassa on jo valmistauduttu vaihtoehtoon, että Kreikan eurotaival päättyy erottamiseen. Samalla erottajat tunnustaisivat oman epäonnistumisensa siitä lähtien, kun maa kovin kyseenalaisin kriteerein aikoinaan hyväksyttiin mukaan yhteisvaluuttaan.

Tiistaisen huippukokouksen jälkeen Kreikan ero eurosta on todennäköisempi kuin koskaan aikaisemmin. Sille lainaa tai vakuuksia antaneet voivat hiljalleen totutella ajatukseen, että ainakin osa lainoista siirretään epävarmoista saatavista luottotappioiden puolelle.

Kreikan kansa on rämpinyt ankeissa oloissa. Työttömyys on ryöstäytynyt, ihmisillä ei ole enää varaa edes ruokaan tai lääkkeisiin. Pankit ovat olleet jo toista viikko kiinni ja rahan nostoa pankkiautomaateista on rajoitettu 60 euroon.

Humanitäärinen katastrofi on ovella, sillä mahdollinen sopukaan ei välittömästi tuo helpotusta kärsimyksiin.

Menot