Pääkirjoitukset

Kreikka hoippuu velkakuilun partaalla

Hyvät neuvot ovat harvinaisen kalliita velkojensa kanssa kamppailevalle Kreikalle. Tänään torstaina lankeaa maksettavaksi 460 miljoonan euron lainanlyhennys Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Vielä keskiviikkona Kreikan mahdollisuuksista selviytyä lyhennyksestä oli liikkeellä vain epämääräisiä huhuja.

Lyhennys ei ole ainoa lähiaikoina lankeava maksu, mutta IMF:n perimällä lyhennyksellä on vahvasti suuntaa-antava merkitys. Jos Kreikka ei tänään maksa, kierre tuskin oikenee ollenkaan. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, mihin se johtaa.

Virallisesti Kreikka on vakuuttanut maksukykyään ja luvannut maksaa, mutta toistaiseksi puheille ei ole löytynyt katetta. Tosin myös IMF:stä on vahvistettu maksulupaus.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras tapasi keskiviikkona Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Ajoitusta on yleisesti kummasteltu.

Kreikan hallituslähteet tähdensivät jo ennen Tsiprasin matkaa, ettei Venäjältä ole tarkoitus pyytää talousapua. Samaa toistettiin keskiviikkona.

Tyhmä kysymys kuuluu: mitä muuta tarkoitusta varten velkakuilun partaalla olevan maan pääministeri menee Moskovaan kuin lainaa pyytääkseen?

Vähintäänkin Kreikan tuore pääministeri onnistui hämmentämään EU-kumppaneitaan. Se oli todennäköisesti tarkoituskin. Putinhan saattoi tarjota apua pyytämättäkin.

Vaikka Tsipras ei lainaa ja varsinaisesti uutta konkreettista kumppanuutta olisi Moskovassa anellutkaan, vierailulla oli vahvaa symbolimerkitystä.

Presidentti Putin korosti tapaamisen aluksi kahden ortodoksimaan henkistä yhteyttä. Lausunnon sisältöä ei pidä väheksyä. Putin yrittää lyödä kiilaa EU-rintamaan.

Venäjää ja Kreikkaa yhdistäviä tekijöitä on melkein liiankin helppo luetella. Ennen kaikkea molemmat ovat EU:n näkökulmasta ongelmavaltiota, tosin aivan erilaisista syistä.

Kreikan pääministeri tuskin lisää veljeilyllään Putinin kanssa muiden EU-maiden ja niiden joukossa Suomen ymmärrystä velkaongelmilleen.

Jos Kreikka ei tänään lyhennä lainaansa IMF:lle, on ensi kesän teoreettisestikin mahdollinen lisärahoitus todella lujassa.

Suomalaiset puolueet ovat jo ennen eduskuntavaaleja kantansa ilmaisseet: lisälainaa ei ainakaan Suomen piikkiin tipu, jos Kreikka ei täytä entisiä velvoitteitaan.

Päivän lehti

30.3.2020