fbpx
Pääkirjoitukset

Kreikkalaiset päättivät hypätä tuntemattomaan

Kreikkalaiset ovat äärimmäisen kyllästyneitä jo vuosia jatkuneeseen hallitusten päättämättömyyteen ja vyönkiristykseen. Ainakin osa “ei” äänestäneistä kreikkalaisista purki vaaliuurnilla tuntojaan, eikä niinkään pohtinut kielteisen äänestyspäätöksen seurauksia.

Tarkkaan seurauksista ei tiedä vielä kukaan. Se vain on varmaa, että ilman ulkopuolista rahoitusta Kreikan talous romahtaa lopullisesti.

Ensimmäiset vaikutukset näkyvät siinä, etteivät kreikkalaiset yritykset kykene maksamaan laskujaan, pankit pysyvät kiinni, talletuksia uhkaa leikkaaminen jne.

Erikoista tässä kaikessa on se, ettei sen paremmin oppositiolla kuin pääministeri Alexis Tsiprasilla ole hinkua erota eurosta ja EU:sta.

Kaikki ovat yhä mieltä siitä, että eurossa pysyminen on Kreikan etu.

Pääministeri on monissa puheissaan vakuuttanut ei-tuloksen merkitsevän entistä parempia neuvotteluasemia Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa.

Hänen uskoo velkojen leikkaamiseen ja tai laina-aikojen pidentämiseen.

Euroalueen jäsenmaat ja EKP ovat kieltämättä vaikean paikan edessä.

Jos Kreikan annetaan ajautua pois eurosta omaan valuuttaan, tulee rumaa jälkeä. Luottotappiot olisivat 300–400 miljardia euroa, kun EKP:n tuki Kreikan keskuspankille lasketaan mukaan.

Euromaat ovat jo pitkään varautuneet Kreikan rahoituskriisiin. Nyt ollaan aivan eri tilanteessa kuin viisi vuotta sitten. Laskelmat palomuurien pitämisestä niin, ettei rahoituskriisi leviä muihin euromaihin, eivät varmuudella takaa mitään.

Maailman rahamarkkinat reagoivat myös ihmisten mielialoihin. Lopulta kaikki on uskon varassa.

Euromaiden poliitikoille tilanne on äärimmäisen kiusallinen. Kreikkaa pitää joka tapauksessa auttaa, ettei maa ajaudu kaaokseen. Mutta miten?

Edessä ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Velkoja pitäisi ainakin osittain leikata; saada takaisin edes vähän.

Seuraavaksi kysytään, miten reagoivat sellaiset maat kuin Espanja ja Portugali, joiden kansalaiset ovat kiristäneet vyötä ja hallitukset täyttäneet tiukat EU:n komission asettamat ehdot.

Ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta vähän vastauksia.

Menot