Pääkirjoitukset

Kriisin selättäminen vie tuskallisen kauan

Kokonaistuotannon määrä on Suomessa noussut vasta nyt tasolle, jolla se oli ennen kriisiä.
Holtiton asuntoluototus oli vuosina 2000-2007 arkipäivää. Lainat paketoitiin matalan riskin arvopapereiksi, ja niitä kaupattiin ympäri maailmaa. Lehman Brothersin konkurssi muutti pelin säännöt.

Kuluvasta vuodesta on tulossa valtiovarainministeriön mukaan nykyisen suhdannevaiheen paras. Ministeriön katsauksessa ennustetaan talouskasvun kiihtyvän tänä vuonna Suomessa peräti kolmeen prosenttiin. Tämän jälkeen kasvu olisi selvästi hidastumassa.

Lohdullisia viestejä kuuluu myös työllisyydestä. Ministeriön mukaan työllisyyden kasvu on alkuvuoden aikana ollut jopa nopeampaa kuin mitä taloudellisen aktiviteetin perusteella voisi olettaa. Työllisiä onkin tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eikä pidempi aikaväli näytä sekään hullummalta. Talouskasvun hidastumisesta huolimatta työllisyyden kasvu jatkuu koko ministeriön ennustejakson ajan.

Työllisyysaste nousee ennusteiden mukaan 73 prosenttiin vuonna 2020.

Valtiovarainministeriön perjantainen ennuste osui lähes päivälleen historialliseen hetkeen. Tänään on nimittäin kulunut tasan vuosikymmen siitä, kun investointipankki Lehman Brothers hakeutui yrityssaneeraukseen. Monet katsovat finanssikriisin alkaneen viimeistään tästä, merkittävän yhdysvaltalaisen rahoitusalan firman kaatumisesta.

Suomessa kriisi lukuisine sivujuonteineen on tarkoittanut taloudessa miltei menetettyä vuosikymmentä. Teollisuudesta katosi kymmenen vuoden aikana valtava määrä työpaikkoja.

Alkutahdit surkealle kehitykselle tarjosi metsäteollisuus, jota puolestaan seurasi Nokia-sektorin romahdus. Myllerryksessä ovat olleet monet muutkin alat ja jättiyritykset. Ja vasta tänä kesänä kokonaistuotannon määrä on Suomessa noussut tasolle, jolla se oli ennen kriisiä.

Finanssimaailman hirmumyrsky tuli paljastaneeksi myös euroalueen haavoittuvuuden ja velkaantuneisuuden. Vakavimmissa vaikeuksissa ovat tai olivat Kreikka, Irlanti, Portugali ja Espanja.

Milloin ja mihin seuraava talouskriisi iskee? Halpaa velkarahaa on tungettu maailmalle ennennäkemättömän runsaasti, ja joidenkin maiden asuntomarkkinoilla epäillään hintakuplaa. Velkarahaa on sijoitettu myös pörssiyritysten osakkeisiin tähtitieteellisiä summia. Varmaa on vain, ettei finanssikriisi jäänyt viimeiseksi.