Pääkirjoitukset

Kristillis-demokraateilla käänne kohti nykyaikaa

Kristillisdemokraattien uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah peräänkuuluttaa uuden politiikan aikaa.

Ajat suomalaisessa politiikassa ovat todellakin muuttuneet, koventuneet ja jopa kärjistyneet. Aika uusille linjauksille on peräti otollinen, mutta riittävätkö kristillisdemokraattien eväät ja uskottavuus?

Taloudellisesti vaikeat ajat – ja niihin väistämättä kuuluva arvokeskustelu – pakottavat puolueet esittämään aikaisempaa selvempiä vaihtoehtoja. Samalla on varottavasta esittämästä mustavalkoisia mielipiteitä kansalaisten tuntoja kuohuttavista asioista.

Sari Essayahilla riittää työsarkaa, jos ja kun hän aikoo tehtävässään onnistua.

Käänne kohti nykyaikaa on kristillisdemokraateille pakollinen, muuten puolueen nokka ei nouse.

Essayah itsekin myöntää, että kristillisdemokraatit on julkisuudessa typistetty muutaman asian puolueeksi. Puoluetta ovat määritelleet muiden muassa aborttia ja tasa-arvoista avioliittolakia koskeneet entisen puheenjohtajan eli Päivi Räsäsen kannanotot. Nyt niihin on otettava etäisyyttä muutaman valovuoden verran.

Kristillisdemokraatit on yrittänyt sinnikkäästi nousta yleispuolueeksi, jolla on esitettävänään vakavasti otettavia linjanvetoja. Kuka muistaa niistä ensimmäisenkään?

Jo vuodesta 2004 on puoluetta johtanut riihimäkeläinen kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen. Hän on monin tavoin erittäin ammattitaitoinen ja pätevä poliitikko, mutta hänen johdollaan kristillisdemokraattien kannatus on koko ajan laskenut.

Vielä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 5,3 prosenttia. Viime kevään vaaleissa lukema oli vaatimaton 3,5.

Taustalla ei ole pelkästään voimakkaasti suomalaisten mielipiteitä jakanut puheenjohtaja, vaan monet muut paljon monisyisemmät asiat.

Päivi Räsänen ei ole jättänyt ketään kylmäksi kannanotoillaan, mutta sittenkin niistä mielensä pahoittaneista vain harvat ovat lukeutuneet edes potentiaalisiin kristillisdemokraattien kannattajiin.

Uskonto ja politiikka kuuluvat suomalaisittain erilleen, mikä on pitänyt kristillisdemokraattien kannatuksen alhaalla.

Puheenjohtaja Sari Essayahin on häivytettävä uskonto sopivasti taka-alalle. Raamatulla ei pidä lyödä ketään päähän yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Päivän lehti

4.4.2020