Pääkirjoitukset

Kristillisdemokraateilla iso kivi kengässään

Kristillisdemokraattien puoluehallituksen kokous viikonvaihteessa ei vastoin ennakko-odotuksia ollutkaan harmiton läpihuutojuttu, jossa pyörretään keväinen päätös ylimääräisen puoluekokouksen järjestämisestä. Puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsäsen oma ääni ratkaisi tasanumeroihin 10-10 päättyneen äänestyksen. Ylimääräistä kokousta ei pidetä, ensi kevään eduskuntavaaleihin mennään nykyisen puheenjohtajan johdolla. Hänen jatkomahdollisuutensa punnitaan sääntömääräisessä puoluekokouksessa vuonna 2015, mutta vasta vaalien jälkeen.

Puoluehallituksen täpärä äänestyspäätös merkitsee itse asiassa sitä, että puolue on jakautunut kahtia, räsäsläisiin ja hänen kaatajiinsa. Kokouksesta jäi puolueen kenkään iso kivi, ei mikä tahansa sirunen. Tilanne ei kristillisten menestyksen näkökulmasta ole olleenkaan hyvä, sillä paljon vaalikentillä tarvittavaa energiaa haaskaantuu kotirataotteluihin. Ne ovat tunnetusti rajumpia ja myös likaisempia kuin puolueiden kesken käytävät mittelöt.

Äänestys on oiva ja oikea tapa tehdä päätöksiä, se kuuluu olennaisena osana demokraattiseen yhteiskuntaan ja siinä toimiviin yhteisöihin. Kristillisdemokraatit eivät tietenkään rikkoneen puolueensa sääntöjä, niitä noudatettiin varmasti pilkulleen. Säännöt sallivat myös sen, että puheenjohtaja äänestää ja käyttää valtaansa myös omassa asiassaan.

Puheenjohtaja Päivi Räsäsellä on muutama kuukausi, runsas puoli vuotta vakuuttaa äänestäjille, että hän on edelleen luottamuksen arvoinen puoluejohtaja. Kristillisdemokraattien, kuten kaikkien muidenkin politiikan arvioivat huhtikuussa äänestäjät, eivät puoluehallitukset eivätkä puoluekokoukset.

Kristillisdemokraattinen puolue ei varmasti ole kaikkein helpoimpia puolueita johdettavaksi. Sen sisällä leiskuvat erilaiset uskonnolliset suuntaukset ja niiden toisistaan poikkeavat painotukset yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Osa puolueaktiiveista tekee politiikkaa ensisijaisena ohjeenaan Raamattu. Heidän mielestään uskonto ei ole olenkaan henkilökohtainen asia, vaan se pitää omaksua myös poliittiseen päätöksentekoon.

Kristillisten joukossa on myös päinvastaisesti ajattelevia ihmisiä eivätkä he ole hämmentämässä omaa henkilökohtaista vakaumustaan politiikan sekaan.

Riippumatta siitä, mikä on puolueen kannatus eduskuntavaalien jälkeen, Päivi Räsäsellä on edessään tiukka puoluekokous. Tappio eduskuntavaaleissa lisäisi vettä hänen vastustajiensa myllyyn eikä edes siedettävä menestyskään takaa hänelle jatkokautta puolueen johdossa.

Vakavasti otettava vaihtoehto Räsäselle on eurovaaleissa hyvin menestynyt, mutta EU-parlamentista pudonnut Sari Essayah. Alkukesästä hän kieltäytyi ryhtymästä puheenjohtaja Räsäsen vastaehdokkaaksi, mutta jos kansansuosio kantaa edelleen huhtikuun eduskuntavaaleissa, äänikuningattaren mieli voi muuttua.

Lauantaisen puoluehallituksen tiukka äänestys avasi polkua kenelle tahansa Päivi Räsäsen vastaehdokkaalle, mutta erityisesti Sari Essayahille, joka pyrkii eduskuntaan uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Menot