Pääkirjoitukset

Kristillisten kapina tukehtuu

Kristillisdemokraattien huomenna Helsingissä pidettävään puoluehallituksen kokoukseen sisältyy poikkeuksellisen paljon jännitteitä ja niiden myötä kosolti yleistä mielenkiintoa. Puolueelle ei käynyt hyvin kevään europarlamenttivaaleissa, vaan se menetti ainoan paikkansa parlamentissa.

Ykkösehdokas Sari Essayah ylsi erinomaiseen vaalitulokseen 61 000 äänellään, mutta se ei riittänyt läpimenoon ja ahkeran mepin maineessa ollut entinen huippu-urheilija menetti paikkansa. Vaalimatematiikka ei suosinut kristillisiä, sillä puolue ei onnistunut solmimaan vaaliliittoa, joka olisi taannut Essayahille paikan Brysselin koneeseen viideksi vuodeksi eteenpäin.

Kohtuullisesta menestyksestä huolimatta tulos tulkittiin puolueessa vakavaksi tappioksi, ja syyttävä sormi osoitti puheenjohtajaan, sisäministeri Päivi Räsäseen. Hänen kaatajikseen ryhtyi kaksi puolueen varapuheenjohtajaa. Porilainen kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi ehätti ilmoittautua jopa vastaehdokkaaksi ja television ajankohtaislähetyksessä nähtiin puheenjohtajan ja lappeenrantalaisen varapuheenjohtajan Laura Peuhkurin välinen, poikkeuksellisen kipakka nokittelu.

Puheenjohtajaan tyytymättömät maanittelivat Räsäsen kaatajaksi europarlamentista pudonnutta äänikuningatarta Sari Essayahia, mutta tämä veti maton tyytymättömien alta ilmoittamalla tukevansa istuvaa puheenjohtajaa.

Itse asiassa puoluehallitus päätti jo kesäkuussa, äänestyksen jälkeen, ylimääräisen puoluekokouksen järjestämisestä, mutta joutunee huomenna ottaman lusikan kauniiseen käteensä ja pyörtämään päätöksensä.

Puoluejohtaja Päivi Räsänen jatkaa tehtävässään ainakin nykyisen kautensa loppuun, ensi vuoden kesään saakka. Hänen johdollaan puolue käy myös ensi kevään eduskuntavaaleihin. Lauantaina puheenjohtajan kaatoyritykselle pannaan puoluehallituksessa piste ja kristillisdemokraatit lähtevät vaalitaisteluun muutaman kipeän kolhun saaneena.

Puoluejohtaja Päivi Räsästä vastaan suunnattu vehkeily oli alusta pitäen amatöörimäistä puuhastelua ja kiukuttelua, eurovaaleissa koetun tappion purkautumista. Pettyneiden ja puheenjohtajaan kyllästyneiden olisi ensimmäiseksi pitänyt suostutella suosittu Sari Essayah ehdokkaakseen ja sitten vasta, haastaja edellä käydä istuvan puheenjohtajan kimppuun.

Kesä on kuitenkin laannuttanut kuumimmat tunteet ja protestista on jo muutaman viikon ajan ollut puhti pois.

Puheenjohtaja Päivi Räsäsen kello lyö huhtikuun eduskuntavaaleissa. Hän on yksi nykyisin viiden puolueen hallituksen näkyvimmistä ministereistä, koska on tärkeässä sisäministerin tehtävässä. Kansan suosiota ei ole viime aikoina sadellut sen enempää hallitukselle ja sen ministereillekään, sillä talousahdingossa tehtävät päätökset ovat ikäviä.

Mikäli puolue selviytyy huhtikuun vaaleista kuivin jaloin ja jatkaa niiden jälkeenkin hallituspuolueena, Päivi Räsäsellä ei ole suurtakaan huolta paikastaan. Siitä ei hän kesäisen kaatoyrityksen aikanakaan ilmoittanut vapaaehtoisesti luopuvansa.

Menot