fbpx
Pääkirjoitukset

Kuka tappoi musateeveen?

Silloin kun minä olin nuori.  Näillä sanoilla alkavat kaikki eeppiset tilitykset.
 
Osa vilkaisee tekstimassan jatkeena olevaa kirjoittajan kuvaa todeten, ettei nassikalla ole vielä varaa valittaa. Toinen osa taas näkee maturemiehen (koska heidän mielestään kaikki 30 ikävuoden ylittäneet ovat jo niinku sikavanhoja), joten tämän kirjoituksen aloituslauseeseen ei paljon jätetä vaihtoehtoja. Koska minullakin on oikeus nillittää joskus edes jostakin, olen päättänyt kiertää minun nuoruudessani -ilmauksen ketunlenkillä: Kun minä olin lapsi.
 
Music Television, nykyisin pelkkä MTV, pyörähti käyntiin samana kesänä kun putkahdin maailmaan. Se oli vallankumouksellinen tapahtuma. Päätelkää itse kumpi. Olen seurannut tämän amerikkalaisen unelman kehitystä lapsuudestani lähtien, olenhan osa vapaan kasvatuksen ja levottoman tv-sukupolven koneistoa. Aluksi meno oli, kuten monessa muussakin uudessa jutussa, sanoisinko räväkkää. MTV oli yläasteikäiselle osa turvallista kasvualustaa. Siitä piti huolen muun muassa nykyinen kansanedustaja, silloinen kanavan suomalaisjuontajatar Maria G, josta oli niin paljon iloa meille hormonisohjoon eksyneille varhaisteinipojille. 
 
Mitä ihmettä kanavalle on 20 vuodessa tapahtunut? Ennen MTV:lta tuli nimensä mukaisesti musiikkivideoita laidasta laitaan, parhaaseen katseluaikaan. Mitä se on tänä päivänä? Jumalauta tositeeveetä! Suurta draamaa saadaan synnytettyä muun muassa paksuna olevista teineistä ja seitsemän järjestäen itsensä nolaavan kämppiksen kosteasta arjesta. Vimmaista kilpailua toki kannattaakin käydä siitä, kenestä tulee Paris Hiltonin paras kaveri ikuisiksi ajoiksi. Sitä etsitään edelleen. “Music Television MTV on maailman suurin musiikki- ja nuorisokanava, josta löydät tämän hetken kuumimmat artistit ja viimeisimmät trendit ja muotisuuntaukset.” Voi…
 
Mihin katosivat anarkistinen piirrosanimaatio The Maxx tai vaikkapa ultrahauska Celebrity Deathmatch, jossa muovailuvahajulkimot murjoivat toisiaan turpaan niin että korvissa soi? Stunttiohjelma Nitro Circus on jees ja Beavis & Buttheadilla on lähinnä nostalgia-arvoa. Pelkästään vanhan musiikkiteeveen mainoksissa oli enemmän potkua kuin koko nykyisessä tarjonnassa yhteensä. Ikätoverini varmasti muistavat spotin, jossa bikinibeibe sivaltaa valtavalla moottorisahalla halki kuvaputkitelkkarin, jonka sisuksista kohoaa MTV:n logo. Silloin logoa vielä koristi lisäteksti: Music Television. Oi niitä aikoja. 
 
Tiedetään, että kanava pyörähti käyntiin vuonna 1981 Video Killed the Radio Star -musiikkivideolla. Vuonna 2013 ei edelleenkään tiedetä, milloin ja kuka tappoi musateeveen. Kysymys taitaa jäädä yhtä auki kuin JFK:n tapaus. Ja se musiikkipuoli. Tarjontansa puolesta saa puolestani pysyäkin yön pikkutunneilla.

Menot