Pääkirjoitukset

Kukaan ei halua ehdoin tahdoin Niinistön varjoon

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö valittiin tehtäväänsä Kansallisen Kokoomuksen ehdokkaana. Hän on onnistunut tehtävässään hyvin, minkä ansiosta hän nyt nauttii poikkeuksellisen suurta kansansuosiota ja on voinut karistaa päivänpolitiikan kokonaan hartioiltaan.

Niinistön viikon takainen ilmoitus oli odotettu, samoin ovat olleet kansalaisten reaktiot siihen. Kansanliikkeen kokoaminen istuvan presidentin uudelleenvalinnan takaamiseksi on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle.

Sauli Niinistön on ennakoitu tulevan valituksi historiallisella tavalla suoraan vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä vaalien lopullista asetelmaa.

Yhden vaihtoehdon vaalit ovat sinänsä vieraat aidolle demokratialle. Vaihtoehtoja on ehdottomasti oltava.

SDP:llä on jo kujanjuoksua muistuttava tarve etsiä omaa presidenttiehdokasta. Tilanne on vaikeasti nieltävä entiselle presidenttipuolueelle.

Kansanedustaja Eero Heinäluomalla on karismansa, mutta hän kieltäytyi kunniasta – jo toistamiseen.

Heinäluoman perustetta ei tarvitse hakea gallupeja kauempaa. Kukaan ei halua lähteä mitättömällä kansansuosiolla ehdoin tahdoin häviämään Sauli Niinistölle.

SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä siihen ei ole juuri mahdollisuuksiakaan. Hänen pitäisi johtaa puoluettaan tärkeisiin maakuntavaaleihin.

Veteraanidemareista Erkki Tuomioja ymmärtää Niinistön kansanliikkeen mahdollisuudeksi myös vasemmistolle.

Tuomioja harkitsisi suosiolla liittymistä Niinistön joukkoihin. Tämä olisi historiallista: SDP tukemassa alkuaan leimallisesti kokoomuslaista presidenttiehdokasta.

Edellisellä kerralla presidentinvaaleista teki mielenkiintoiset Pekka Haaviston menestys. Haavisto on mukana myös nyt, ja hänellä ovat omat vahvuutensa. Samanlaista kansanliikettä hän tuskin kuitenkaan enää nostattaa.

Ehdokkaista keskustan Matti Vanhasen ongelma on samaa sukua kuin muidenkin. Huomattava osa keskustalaisista äänestää jo ensimmäisellä kierroksella – Sauli Niinistöä.

Niinistö on onnistunut nousemaan päivänpolitiikan yläpuolelle. Käytännössä hänen ei ole tarvinnut kuin toimia valtaoikeuksiensa rajoissa.

Mainos