Pääkirjoitukset

Kuluttajat näkevät nyt pahaenteisiä merkkejä

Onneksi oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat lokakuussa yhä hyväksi.
Pohjoisessa ja hiihtokeskuksissa odotetaan jo laskettelukauden alkua. Kuluttajien odotukset taloustilanteen kehittymisestä ovat varsin vaisut. Kuva: Terho Aalto
Pohjoisessa ja hiihtokeskuksissa odotetaan jo laskettelukauden alkua. Kuluttajien odotukset taloustilanteen kehittymisestä ovat varsin vaisut. Kuva: Terho Aalto

Kuluttajien luottamus maan talouteen rakoilee yhä pahemmin. Suomalaisten arviot talouskehityksestä synkkenivät nimittäin edelleen lokakuussa.

Tiedot ilmenivät Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemista tiedoista.

Luottamusindikaattori sai lokakuussa arvon – 6,6, kun se syyskuussa oli – 4,2. Kaiken kaikkiaan kuluttajien luottamus on laskenut selvästi vuoden takaisesta, jolloin vastaava lukema oli 0,2. Tuolloin kuluttajien luottamus oli siis aivan eri tasolla.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki osatekijät heikkenivät lokakuussa sekä syyskuuhun että vuoden takaiseen verrattuna.

Odotus Suomen talouskehityksestä suorastaan romahti viime vuodesta ja oli lokakuussa synkkä.

Kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta näkemykset olivat niin ikään kovin vaisut. Samalla rahankäyttöaikeetkin ovat vähentyneet keskimääräiselle tasolle.

Kuluvan kuukauden aikana kuluttajat ennakoivat vahvasti, että myös työttömyystilanne Suomessa heikkenee jatkossa.

Lisäksi työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on lisääntynyt merkittävästi. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että joka toisella työssä käyvällä ei uhkaa ole ilmennyt lainkaan.

Kokonaiskuvasta muodostuu väistämättä alakuloinen. Onneksi sentään oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat lokakuussa yhä hyväksi. Ajankohtaa pidettiin myös yleisesti otollisena lainanotolle.

Lähestyvä talvi saattaa olla yksi vaikutin siihen, että kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori -3,2) sekä Pohjois-Suomessa (-3,8). Heikointa luottamus oli Länsi- ja Itä-Suomessa (-9,3).

Valoisaa tulevaisuutta ei maalannut myöskään Elinkeinoelämän keskusliiton kysely, sillä luottamus on heikentynyt myös yritysten johdossa. Erityisesti teollisuusyritysten arviot ovat muuttuneet aiempaa synkemmiksi.

Näkymät teollisuudessa olivat keskimääräistä heikommat. Lokakuussa teollisuuden luottamusindikaattorin saldoluku oli – 8, kun edellisen kuun saldoluku oli – 5 ja keskiarvo +1. Varoituksen sanat on viimeistään nyt kuultu.

Menot