Pääkirjoitukset

Kun äänestät tänään,voit aidosti vaikuttaa

Löytyykö eduskuntavaalien laajasta ehdokasjoukosta juuri sellainen, jonka äänestäjä voi kokea omakseen?

Puolueiden alkaessa muistuttaa yhä enemmän toisiaan ovat ehdokkaidenkin erot hämärtyneet. Vastauksia on haettu niin vaalikoneista kuin laajoista ehdokkaiden haastattelukierroksista.

Myös gallupit ovat rummuttaneet vaalien ”tulosta” jo etukäteen, ja tämän illan isoa uutista on ennakoitu jopa paikkakohtaisesti.

Vaalien tulos ei ole lähellekään selvä. Kaikki on avoinna, eikä yksikään paikka ole varma ennen tuloslaskentaa.

Tänään ratkaisee se, mitkä poliitikot ovat saaneet viestinsä parhaiten perille.

Valinta on itse kunkin äänestäjän henkilökohtainen, päätöstä ei voi alistaa sen paremmin koneille kuin gallupeillekaan.

Hämeen vaalipiriin asetelma on herkullinen. Koskaan ennen ei ole ollut neljää suurta puoluetta kamppailemassa lähes tasapäisesti. Sekä keskustalle, kokoomukselle, demareille että perussuomalaisille on ”luvassa” kolme paikkaa vaalipiiristä.

Kovaa kisaa käydään myös ehdokkaiden välillä. Ratkaisevat erot voivat olla todella pieniä, ja voidaan aidosti sanoa, että jokainen ääni ratkaisee.

Kanta- ja Päijät-Hämeen iänikuista kissanhännänvetoa on harrastettu vanhakantaisella tavalla Lahden päässä, mutta sillä ei ole näissäkään vaaleissa merkitystä.

Pätevimmät ehdokkaat saavat edelleenkin ääniä vaalipiirin kaikilta kolkilta. Perinteisesti heistä on suuri osa kantahämäläisiä.

Eduskuntavaaleihin liittyy aina arvaamattomuustekijöitä. Onneksi näin on, koska siitä voi itää myös mielenkiinto.

Vuoden 2011 vaaleissa uutta väkeä vaaliuurnille houkutteli perussuomalaisten nousu. Nyt ei vastaavaa jytkyä ole tulossa, mutta muutoksen ajasta voidaan silti puhua.

Keskusta on ratsastanut gallupsuosion aallonharjalla. Ilmiö saattaa toimia kuitenkin myös itseään vastaan. Se on aktivoinut myös muiden puolueiden väen kahta kovempaan vaalityöhön.

Suomalaisten puolueuskollisuus ei ole läheskään niin vahvaa kuin ennen. Liikkuvia ja myös kannastaan epävarmoja äänestäjiä on paljon. Tänään on se päivä, jolloin kannattaa ottaa kantaa.

Eduskuntavaalien äänestysvilkkaus on ollut koko 2000-luvun heikko, jopa selvästi alle 70 prosentin. Lukuun voidaan vain toivoa kunnon muutosta ylöspäin.

Päivän lehti

9.4.2020