Pääkirjoitukset

Kun ei kerran hyvällä, niin sitten pakolla

Ikävä todeta, että Suomessa on luotettu koronapandemiassa liikaa ihmisten hyvään tahtoon, terveeseen järkeen ja sujuvaan viranomaistoimintaan.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloitettiin vasta hiljan koronaviruksen lentokenttätestaus valikoiduille matkustajille. Kuva: Arttu Laitala
Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloitettiin vasta hiljan koronaviruksen lentokenttätestaus valikoiduille matkustajille. Kuva: Arttu Laitala

Suomi on toistaiseksi selvinnyt koronapandemiasta suhteellisen vähällä. Poikkeuslaki etätyöskentelyineen toi turvaa. Koronaviruksen uhka on nyt maailmalta vielä kattavampi ja aiheuttaa paineita lentokentille, satamiin ja rajanylityspaikkoihin.

Yhteiskunnan avautuessa ja tiukkojen matkustusrajoitusten poistuessa olemme saaneet huomata, ettemme kaikki istu samassa veneessä. Toiset soutavat yhtä matkaa, toiset huopaavat ja jotkut jopa äyskäröivät vettä paatin sisään.

On ymmärrettävää, että monen kuukauden koronakriisi tuskaannuttaa ja turruttaa. Valitettavasti osa viis veisaa suosituksista.

Maailmallakin on osoitettu mieltä rajoituksia vastaan. Ja osoitettu todellakin mieltä, ei järkeä!

Teoria ja käytäntö eivät ole korona-aikana aivan kohdanneet. Parantamisen varaa on niin viranomaisilla kuin kansalaisillakin.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle kuin tiettyihin maihin, joissa koronavaara on alhainen.

Kuitenkin osa suomalaisista on tieten tahtoen matkustanut lomanviettoon riskimaihin. Pohjois-Makedoniasta lauantaina palanneen lennon matkustajista isolla osalla paljastui koronavirustartunta.

Mikä hämmentävintä, pistokokeessa Bukarestin lennon matkustajista kolmannes jopa kieltäytyi koronatestistä. Lisäksi osa matkaajista on palannut hämäävästi kotimaahan riskimaasta toisen sallitun maan kautta.

Tämä vastahakoisuus ei lupaa hyvää kännykkään kehitellyille koronavaroitussovelluksille saati taudinkululle.

Viranomaiset ymmärtävät nyt määrätä riskimaista tulevat jatkossa pakollisiin testauksiin ja kahden viikon karanteeniin, kun suositukset eivät auta.

Epäilyä on siitä, kuinka yhteisvastuusta luistaneet sitoutuvat pakkokaranteeniinsa ja kuinka sitä voi valvoa. Pontta antaa sakon ja vankeuden uhka.

On syytä laajentaa pakkotestausta rajanylityspaikoille ja lisätä testauskapasiteettia nykyisestä. Tulijoilta pitää saada tietoon koko matkustusreitti. Kaikkiaan on ryhtiliikkeen paikka.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic