Pääkirjoitukset

Kunnat miettivät, mihin maakuntaa tarvitaan

Kanta-Hämeestä ei tule enää mitään, jos yhteinen sävel pysyy hukassa.
Ilves komeilee Kanta-Hämeen maakuntalipussa.

Pohjalaiset sanovat, ettei heitä haittaa, jos maakuntia yhdistetään, kunhan jäljelle jää neljä Pohjanmaata – Etelä-, Keski-, Pohjois- ja Pohjanmaa/Österbotten.

Se lienee pohjalaista huumoria, mutta Pohjanmaista vain Keski-Pohjanmaa on asukasluvultaan Kanta-Hämettä pienempi.

Tätä sopii pohdiskella, kun seuraamme nykyisen sote-yrityksen seilaamista lopullisesti karille.

Hallituksen esitys ei taida millään ehtiä eduskunnan päätettäväksi ennen maalikuussa alkavaa vaalivapaata.

Jos SDP voittaa vaalit, maakunnat saattavat hyvinkin toteutua, mutta niiden tehtäviksi ei ympätä kaikkea mahdollista, ainoastaan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Ellei tappioputkessa oleva keskusta ole hallituksessa, maakuntien määrä todennäköisesti putoaa. Monet pitävät 12 maakuntaa ideaalina, kompromissi voi olla 15.

Jos maakunnallinen sote-organisaatio on jo toiminnassa, on todennäköisempää selviytyä itsenäisenä maakuntana seuraavallakin hallituskaudella.

Hämeen liitto on vihdoin herännyt tähän problematiikkaan ja kyselee kunnilta, mitä ne haluavat.

Tiedetään, että Riihimäellä tunnetaan vetoa Kuuma-kuntiin Uudellemaalle ja HUS-piiriin. Kuvio aiotaan selvittää heti, kun sote menee kiville.

Sitä kannattaa tutkia esimerkiksi siltä näkökulmalta, säilyttääkö HUS kaksi sairaalaa 10 kilometrin etäisyydellä toisistaan, Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

Kanta-Hämeessä on viime vuosina ollut monenlaisia kuvioita. Taannoin Forssan seutu oli yksityistämässä osan sotestaan Pihlajalinnalle, samoin Hattula. Hämeenlinnan seudulla ei ole pystytty luomaan yhteistä perusterveydenhuoltoa.

Ei ihme, että esimerkiksi sairaanhoitopiirissä johtajia tulee ja menee, kun koko ajan saa olla tulipaloja sammuttamassa sen sijaan, että tehtäisiin yhdessä määrätietoista kehittämistyötä.

Hämeen liiton kysely kannattaa kunnissa ottaa tosissaan, sillä ilman Riihimäen seutua Kanta-Häme katoaa. Voi pohtia, onko oma maakunta itseisarvo ja mihin sitä tarvitaan.

Se tosin on varmaa, että isommassa porukassa ääni kantaa heikommin.